Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, går till attack på politikerna för att bostadsmarknaden står stilla och hindrar framför allt unga från att få ett eget hem.

ANNONS

”Politikerna har ett stort ansvar att påverka reglerna för att få så bra omsättning som möjligt på bostadsmarknaden och där har man varit väldigt flat”, säger hon till Svenska Dagbladet.

Ett problem är att exempelvis äldre vill flytta men inte har råd. Fyra av tio svenskar vill flytta men hindras, uppger tidningen och hänvisar till en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av Fastighetsbyrån.

Enligt Annika Winsth räcker det därför inte att bara bromsa skuldutvecklingen utan man måste också förbättra omsättningen på bostäder på marknaden, menar hon. Där till efterlyser hon enklare byggregler för att bostadsbyggandet ska ge effekt.

Annika Winsth vill även avskaffa reavinstskatten och införa en modern fastighetsskatt. Dess värre tvivlar hon på någon förändring som låser upp läget på bostadsmarknaden; ”det behövs vilja och nu har vi en svag regering, svag opposition och ett val”, säger Annika Winsth till SvD.

MISSA INTE: ”Hushållen maktlösa” när bubblan spricker [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Guru kovänder: Det finns ingen bostadsbubbla [DagensPS.se] >