Polisen utreder ärendet – en toppchef är häktad.

ANNONS

Bostadsrättsföreningen, Ida som den heter, ligger i Rosengård i Malmö och har 738 bostadsrätter. Den uppges vara en av landets största och ska alltså ha utsatts för ett omfattande bedrägeri.

Svenska Dagbladet berättar med hänvisning till Sydsvenska Dagbladet att vd:n för ett av de bolag som misstänks ha fått stora utbetalningar av bostadsrättsföreningen häktats – han är misstänkt för grov penningtvätt, framgår det.

Samtidigt har Nordea stoppat utlåningen till bostadsrättsföreningen till ett stort renoveringsobjekt. Föreningen uppges i artikeln befinna sig ”i akut kris” sedan den ska ha skrivit kontakt värda över 80 miljoner kronor med bolag kopplade till ekobrottslingar.

”Stora belopp är utbetalda till leverantörer. Misstankarna om oegentligheter är ett polisärende, säger Mia Gustafson, kommunikationschef vid HSB Malmö.”

220 miljoner kronor av de lån på 330 miljoner kronor som finns ska ha gått till företag som skulle renovera fastigheterna. 150 miljoner kronor ska ha lånats upp i snabb takt. Men styrelsen i bostadsrättsföreningen har inte kunnat redovisa hur merparten av dessa pengar använts, enligt Sydsvenska Dagbladet, uppger Svenska Dagbladet, som konstaterar att HSB Malmö haft en representant i styrelsen, vilket gör härvan än mer graverande då kritiker menar att de påstådda oegentligheterna borde ha upptäckts tidigare än vad som nu är fallet.

ANNONS
ANNONS

Om pengarna som nu är på vift inte återfinns stundar höjda avgifter för bostadsrättsföreningens medlemmar, enligt artikeln.