Dagens PS

Boprisförväntan rasar – lägsta nivån sedan finanskrisen

SEB
SEB:s boprisindikator, som mäter hushållens förväntan på bopriserna, ökar med hela 18 enheter i juni. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 juli 2022Publicerad: 11 juli 2022

De svenska hushållens boprisförväntan har inte varit så låg sedan finanskrisen: “Pessimismen tilltar”, konstaterar SEB:s privatekonom Américo Fernández.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SEB:s Boprisindikator minskar med 11 enheter i juli, från minus 16 till minus 27, och når därmed den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008.

På regional nivå ligger indikatorn mellan minus 19 och minus 35 enheter.

Hushållens förväntningar på reporäntans nivå om ett år stiger från föregående månad och ligger nu på 1,10 procent, en ökning med 0,13 procentenheter.

Andelen hushåll som planerar att binda sina rörliga bolåneräntor ökar något jämfört med förra månaden och ligger på 12 procent.

Det här skriver banken i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

“Pessimismen tilltar bland hushållen, och boprisförväntningarna sjunker till den lägsta nivån sedan hösten 2008 och hamnar på ungefär samma nivå som pandemins bottennotering. Frågan nu är om förväntningarna vänder uppåt lika snabbt som under pandemin eller om de mer återspeglar förloppet under finanskrisen. Oavsett utveckling är de ekonomiska förutsättningarna idag tydligt annorlunda jämfört med pandemin, vilket i första hand talar för en fortsatt dyster utveckling”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Av hushållen som helt eller delvis har rörlig ränta på sina bolån svarar 12 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden.

Det är en ökning med 1 enhet jämfört med förra månaden.

ANNONS

Andelen som säger att de i dag endast har rörlig ränta på sina lån minskar med 2 enheter till 16 procent jämfört med föregående månad.

Andelen som uppger att de har bunden ränta ökar med 4 enheter till 37 procent jämfört med föregående månad, medan andelen som har en kombination av bunden och rörlig ränta minskar med 1 enhet från föregående månad, till 17 procent.

Läs även: Expert vågar inte säga hur hög räntan blir

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS