Dagens PS

Bostad: Mest psykologiska effekter bakom prisfall

Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 10 juni 2022Publicerad: 10 juni 2022

Nya siffror visar på sjunkande bostadspriser i hela landet, med fokus på storstäderna. De senaste månaderna har alla index visat upp samma tendens. Bostadsmarknaden planar ut och går ned.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det betyder inte att branschen är på väg in i någon fullskalig kris, om man får tro fastighetsmäklarna.

”Ryktet om bostadsmarknadens död är överdrivet, men psykisk ohälsa kan ge problem”, skriver Erik Ohlssons Fastighetsbyrå om de nya tendenserna på bostadsmarknaden.

Byrån konstaterar att det just nu är viktigt att sälja först och köpa sedan. Men när många gör så på en och samma gång riskerar utbudet att bli större än efterfrågan. I slutändan kan et påverka prisbilden.

Johan Nordenfeldt, informationschef på Erik Ohlssons Fastighetsbyrå, konstaterar att det ändå kan vara bra att köpare och säljare redan nu håller på att anpassa sig till det nya läget – det kan i sin tur minska risken för nya räntehöjningar, menar han.

Husman Hagbergs vd Fredrik Kjell menar att de sjunkande priserna ännu inte har nått sådana nivåer att människor i regel gör stora förluster på bostadsmarknaden ännu. De flesta äger sin bostad under lång tid innan den säljs och en prisnedgång på någon procent är marginell i relation till den prisuppgång som vi har sett de senaste åren. Men den psykologiska aspekten kan orsaka oreda, menar han.

”Bostäder som är bra renoverade och med kostnadseffektiv uppvärmning tror vi fortsatt kommer att ha en ökad efterfrågan och hög prisnivå, kanske till och med fortsatt uppgång”, säger Fredrik Kjell.

”Detta beroende på att det med höjt ränteläge blir ännu dyrare att utöka lånen för att renovera, pris på byggmaterial har ökat kraftigt och energipriserna är höga”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS