Tim Cook besökte på torsdagen Iggesunds Bruk och Holmens vd Henrik Sjölund (Faksimil: Twitter / Tim Cook)
Tim Cook besökte på torsdagen Iggesunds Bruk och Holmens vd Henrik Sjölund (Faksimil: Twitter / Tim Cook)

ANNONS

I tolv års tid har IT-jätten varit storkund åt ett svenskt företag i det tysta. ”Det har varit hemligt i så många år”, säger svenske vd:n.

DagensPS skrev på torsdagen om att Apples vd Tim Cook hade skymtats på Kungsgatan i Stockholm och nu står det klart vad den IT-bossen gjorde på svensk mark.

Skogsindustribolaget Holmen fick under torsdagen celebert besök av Tim Cook som tillsammans med Holmens vd Henrik Sjölund besökte fabriken i Hälsingland. Dagens Industri kan avslöja att Apple är en av Holmens fem största kunder på kartongsidan. Kartongen till Ipad kommer från Iggesunds bruk, skriver tidningen i fredagens utgåva.

”Det här har varit hemligt i under så många år. Det är skönt att få lite cred när han (Cook) kom och hälsade på oss efter mer än tio års utvecklingsarbete tillsammans”, säger Henrik Sjölund till Dagens Industri.

Apple och Holmen har i tolv år haft en hemlig affär med varandra. Kartongen till exempelvis Ipad kommer från Iggesund och volymerna har ökat stadigt sedan starten 2005. Det var Steve Jobs som uppges ha velat haft Holmens kartongkvalitet.

Iggesund Paperboard omsätter tillsammans med systerbruket Workington drygt 5 miljarder kronor om året och tjänar drygt 900 miljoner kronor.