Det låter nästan för bra för att vara sant. Men enligt en färsk och trovärdig prognos ska vi slippa prisökningar nästa år.
Äntligen – 2025 är det slut på galna prisökningar
Mest läst i kategorin
Enda sedan kriget bröt ut i Ukraina har vi fått vänja oss med att det mesta blir dyrare och dyrare. Prisökningarna har varit en ovälkommen del av vardagen – men nu ska det äntligen vara över.
Det är Konsumentverket som förutspår ett trendbrott i hushållens utgifter nästa år. Efter flera år av ökande kostnader förväntas hushållens utgifter i stort sett ligga stilla.
Det markerar en förändring jämfört med tidigare års prognoser som generellt räknat med stigande utgifter, rapporterar TT.
Prisökningar uteblir 2025
Sedan hösten 2021 har priserna på livsmedel stigit med cirka 25 procent, enligt SCB. Vissa varor har blivit 70 procent dyrare, rapporterade SVT. Men nästa år ska vi slippa den ovälkomna trenden.
“Om konkurrensen hade fungerat bättre tror vi inte att priserna hade varit lika höga”
säger Martin Bäckström på Konkurrensverket till SVT
Bland de poster som väntas bli billigare finns personlig hygien, möbler och husgeråd, samt elpriser, som tros sjunka. Dock varnar Konsumentverkets utredare Kristina Difs för att faktorer som extrem kyla eller problem med kärnkraften kan påverka elpriserna.
Samtidigt väntas kostnader för vatten, avlopp och hemförsäkringar öka, medan livsmedelsutgifterna blir oförändrade.
Läs även: Riksbankschefen varnar för tickande bomb. Realtid
Konsumentverkets prognos täcker cirka 40 procent av hushållens kostnader och baseras på vad som behövs för ett “bra vardagsliv”. Utgifter för boende och transport ingår dock inte, men för med låg inflation och låga räntor väntas de sjunka eller öka marginellt.
Senaste nytt
Trovärdig prognos som används av banker
Prognosen används bland annat av regeringen som underlag för försörjningsstöd och av banker för bolånekalkyler.
Det är viktigt att notera att prognosen bygger på genomsnittliga värden. Enligt Difs kan individuella faktorer, som förmågan att handla på rabatt, påverka kostnaderna avsevärt.
“Vi utgår från normalpriser på en fyraveckorsmatsedel som vi har tagit fram tillsammans med Livsmedelsverket. Är man bra på att köpa på rabatter kan man få ned kostnaderna”, säger hon.
Den stabila prognosen ger en viss lättnad efter flera år av snabbt ökande kostnader. Men det är tydligt att individuella anpassningar och omvärldsfaktorer fortsatt spelar en viktig roll för hushållens ekonomi.
Läs mer: Går bättre för Sverige än du tror – “Mediabilden helt fel”. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.