Dagens PS

Dokument avslöjar Löfven & Co:s hemliga spel

Regeringen
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 15 nov. 2016Publicerad: 15 nov. 2016

Tjänster och gentjänster mellan Sverige och ”auktoritära regimer”. Så har Sveriges och Löfven-regeringens arbete delvis sett ut i FN den senaste tiden, enligt hemliga dokument som både Aftonbladet och Expressen tagit del av.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS skrev nyligen om Mona Sahlins senaste blåsväder och även om Stefan Löfvens fruktan för politikerhat.

Avslöjandet den här gången handlar om Sveriges kampanjande för att få en plats i FN:s säkerhetsråd, som blev verklighet i somras. Enligt Aftonbladet ska regeringen framför allt siktat in sig på mindre länder, vars röst väger lika tungt i valet. Ett exempel är Etiopien som ska ha lovat Sverige sin röst om man i gentjänst ger stöd åt det afrikanska landets jakt på generaldirektör-posten i Unesco.

Om Etiopien får Sveriges stöd i Unesco-valet nästa år är oklart men klart är, berättar Niclas Kvarnström som då var chef för säkerhetsrådskampanjen på UD, att så kallade ”röstbyten” är vanliga.

”Röstbyten är en komponent i kandidaturer /…/ Vi avslöjar som regel inte hur vi röstar i slutna omröstningar. Men Sverige ingår inte röstbyten som vi inte kan stå för”, säger han till Aftonbladet.

Expressen, som också tagit del av dokumenten, listar fler löften som Sverige gett andra länder: träna ögruppen Komorernas diplomater, sätta upp affärsmöten mellan svenska Business Sweden och landet Benin, utöka handelsutbyten med Namibia samt hjälpa Mauritius ifrågasätta landets stämpel som skatteparadis.

MISSA INTE: Han är latast av alla politiker  >

LÄS ÄVEN: Entreprenörer till attack mot regeringen  >

URSPRUNGSKÄLLOR:

ANNONS

Löftena för platsen i säkerhetsrådet  >

Så kohandlade Sverige för platsen i FN:s säkerhetsråd  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS