Dagens PS

Debatt: Hon skrämmer företagen

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 jan. 2017Publicerad: 05 jan. 2017

DagensPS.se skrev nyligen om att regeringens aviserade finansskatt sänker Stockholm på rankningslistan över världens finanscentrum. Bankföreningen har varnat för att skatten kan leda till massuppsägningar i sektorn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men nu handlar det om att regeringens och finansminister Magdalena Anderssons (S) utredningar, enligt en debattartikel på Di, kan leda till att svenska företag åker på skattehöjningar på 20 miljarder kronor i år.

Det skriver PWC:s Mikael Carlén och Hans Peter Larsson, men framhåller att det är “grovt uppskattat”, det vill säga om utredningarna faller ut på det sätt som duon befarar.

“Aldrig i modern tid har så många skattefrågor varit i luften i olika utredningar som nu. Under 2017 ska dessa landas. Frågan är om det görs någon gemensam konsekvensanalys? Alla utredningar har det mer eller mindre uttalade syftet att höja skatten.”

“Förslagen i utredningarna kan var och en få allvarliga negativa konsekvenser, sammantaget riskerar de att få en exponentiell effekt”, menar författarna bakom artikeln på Di:s debattsida och undrar vilka regler företag och ägare ska förhålla sig till med tanke på deras långa planeringshorisont.

Duon understryker att omvärlden sänker skatterna medan Sverige gör det motsatta.

“Nyligen har bolagsskatten sänkts i Danmark, Norge, Finland och Storbritannien liksom i Tyskland för några år sedan. Efter Brexit och Trumps seger i USA diskuteras långtgående bolagsskattesänkningar i dessa länder. Även i Frankrike är politiker inne på samma spår. Den internationella skattekonkurrensen är åter, trots tal om annat. I skattefrågor säger politiker ofta en sak i internationella sammanhang, men gör en annan på hemmaplan. Jobb måste skapas för att val ska vinnas”, skriver Mikael Carlén och Hans Peter Larsson på PWC och betonar att oron är stor bland svenska företagare över hur utredningsförslagen ska påverka deras verksamheter.

MISSA INTE: Larm: Svart hål i regeringens budget  >

LÄS ÄVEN: Ledare: Förbjuda vinster är populism  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS