En skur av kritik riktas nu mot energiminister Anders Ygeman (S) som mot sitt eget löfte öppnar för att elnätjättarna kan höja elpriserna med 28 miljarder kronor.

ANNONS

Dagens Nyheter berättar om att Ygeman är på väg att driva igenom en proposition som gör att elnätjättarna Eon, Vattenfall och Ellevio kan höja elpriserna med 28 miljarder kronor, extrapengar som de kan kräva elnätskunderna på de närmaste åtta åren.

Endast Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är emot förslaget som i dag hanteras i riksdagens näringsutskott, framgår det.

Anders Ygeman har enligt DN lovat att sänka elnätsavgifterna upprepade gånger, men nu gör han tvärtemot i sitt förslag som sågas av bland andra tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen, men även Konsumentverket, Svenskt Näringsliv och flera andra remissinstanser.

Stefan Yard, professor emeritus vid Lunds universitet, som uppges vara en av Sveriges största auktoriteter på elnätsregleringar, rasar mot Ygemans propositionen:

”Det är skandalöst”

”Det är skandalöst. På papperet ska elnätsbolagen som motprestation investera i elnäten. Men den skärpning som gjorts från i höstas är otillräcklig”.

”Det leder enbart till ökade vinster och högre elpriser, det blir inga reella krav på ökade investeringar i elnäten”, säger han till DN och kan omöjligt begripa varför M och C svängt i frågan och nu stöder Ygemans förslag, som av allt att döma går igenom och leder till höjda priser för elkunder.

Så här kommenterar Lars Hjälmered (M), ordförande i näringsutskottet, att Moderaterna nu backar upp Ygemans proposition:

ANNONS
ANNONS

”Vi måste också ta hänsyn till att Anders Ygeman och staten förlorat domstolsprocesser och att elnätsbolagen därmed kunnat höja avgifterna den vägen. Det är faktum och måste tas med i en politisk bedömning. Det viktiga är att nu ta tag i processen framåt.”

Läs även: Ygeman försvarar sitt agerande [DagensPS.se] »