Eric Wahlforss, grundare av Berlinbaserade Soundcloud, har bott i den tyska metropolen i nästan tio år.

ANNONS

I Sveriges Radio berättar han om sina känslor efter det som nu hänt mitt i Berlins hjärta. En lastbil rammade en julmarknad och mejade ner intet ont anande människor i folkmassan. Enligt senaste medieuppgifterna dödades tolv personer i dådet, som enligt polisen var en avsiktlig handling. En 23-årig asylsökande man greps efteråt men nu uppger polisen att det troligen är fel man och att han inte körde lastbilen. 23-åringen frisläpptes på tisdagskvällen eftersom det inte finns några bevis mot honom, enligt åklagaren.

Misstankarna om att det skulle röra sig om en terrorattack har stärkts och den riktige gärningsmannen är alltså på fri fot. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att hon förutsätter att det rör sig om ett terrordåd.

”Mamma ringde mig sent i går och berättade om händelsen. Vi började ringa runt till våra anställda, 250 personer. Flera av våra team har ju varit på julmarknader i veckan, berättar Eric Wahlforss för SR.

Han uppger att ett av företagets team besökte just den drabbade julmarknaden så sent som i söndags.

”Det är väldigt populärt med julmarknader i Berlin och vi ville kolla att alla våra anställda var i säkerhet. Folk är chockade”, säger den svenske Soundcloud-grundaren.

Svensken Eric Wahlforss, grundare av Soundcloud, berättar från Berlin att han är chockad över det som hänt. (Foto: TT)
Svensken Eric Wahlforss, grundare av Soundcloud, berättar från Berlin att han är chockad över det som hänt. (Foto: TT)

Enligt Eric Wahlforss skulle personalen på Soundcloud samlas under tisdagsmorgonen för att gå igenom det som hänt.

”Vi vill göra en inventering så att alla är okej”, förklarar Eric Wahlforss i SR-intervjun.

Han har, säger han, upplevt Berlin som en säker stad. Därför är han djupt tagen av det som nu inträffat.

”Man trodde inte att något sådant här skulle hända, det är väldigt tråkiga nyheter, det känns som ingen europeisk storstad är säker längre.”

ANNONS
ANNONS

Lastbilsattacken i Berlin
» Lastbilen körde på måndagskvällen in i folkmassan på julmarknaden vid Breitscheidplatz nära kyrkan Gedächtniskirche i området Charlottenburg i Berlin.
» Tolv människor dödades och 52 människor skadades, varav flera har livshotande skador, enligt senaste medieuppgifterna.
» En 23-årig man flydde efter attacken men kunde senare gripas. Men polisen tror inte att han körde lastbilen och 23-åringen försattes på tisdagskvällen på fri fot.
» I lastbilen hittades ytterligare en man, en polack, ihjälskjuten. Polisen tror att den misstänkte 23-åringen kapat lastbilen, som var polskregistrerad.
» Under tisdagen har tysk polis stormat ett flyktingboende där den misstänkte gärningsmannen uppges ha bott.  Händelsen på julmarknaden i Berlin utreds av polisen som en ”förmodad terrorattack”.