Trendspanare tror, med facit i hand, att experter som i flera år varnat för covid-19-pandemin kommer att höras mer nästa år.

Tom Standage är trendspanare och redaktör för The Economist. När han kikar i kristallkulan ser han en ökning av av tur, risk- och chanstagande under det kommande året.

Han har satt ihop en 10-i-topplista över väntade trender och en av trenderna väntas alltså bli att experter som varnat för ett virusutbrott i världen nu fått vatten på sin kvarn och kommer att försöka påverka beslutsfattare att vidta förebyggande åtgärder även mot andra försummade risker, däribland antibiotikaresistens och hot om terrorbrott mot kärnkraftverk.

Här är trendlistan i sin helhet som Tom Standage presenterar på The Economist:

1. VACCIN-KRIG.
En uppblossande strid är, enligt trendexperten, att räkna med om det vaccin som i det läget redan är framtaget mot covid-19. Han spår att det blir huggsexa om vaccinet och ett ett lotteri om vilka länder som ska få tillgång till det. Tom Standage kastar också ut frågan om hur många människor som kommer att vägra ta vaccinet.

2. Hack i ekonomiska återhämningen
Återhämtningen i världen blir ojämn och klyftan mellan livsstarka och svaga företag ökar, enligt profetian.

3. Joe Biden hamnar i rampljuset när han installerats i Vita huset och ska ”städa upp” efter Donald Trumps framfart internationellt.

ANNONS
ANNONS

4. Biden trappar upp handelskriget med Kina och försöker få med allierade för att sanktioner och handelstullar ska få mer effekt.

5. Mer press på företag att ta ställning mot klimatförändringar och för social rättvisa. Trycket är redan ett faktum, både från makthavare och anställda, att affärerna är hållbara.

6. Under 2021 får vi veta om distansarbete, som den tekniska utvecklingen möjliggjort och som påskyndats i pandemin, blir bestående eller om allt återgår till hur det såg ut förut.

7. Mindre resande utomlands men fler inrikesresor, tuffare villkor för hotell, restauranger och flygbolag och hela besöksnäringen. Även universitet med utbytesstudenter drabbas i högra grad än var som redan är fallet, är prognosen.

8. Nu får världen chans att ställa om för att rädda klimatet på riktigt. Allt fler regeringar vill minska utsläppen och kör gröna linjen, det bäddar för ett klimatkliv i rätt riktning och på allvar, enligt The Economist redaktör och trendspanare Tom Standage.

ANNONS
ANNONS

9. 2021 blir en déjà vu-upplevelse på 2020 när det gäller inställda arrangemang och liknande.

10. Akademiker och analytiker som varnat en global farsot kommer att höras mer.

Källa: The Economist