Oavsett hur länge och hur trevligt det var att vara ledigt så har hösten rivstartat för många. Nästan alla känner sig stressade så här års och behöver lära sig att säga nej till vissa saker så att det inte blir för mycket och stressen tär på energi och krafter. Att säga nej är att säga ja till sig själv.

ANNONS

Börja med att fundera över vad du har för ”nejakilleshäl”.

Vad är det du är rädd för ska hända om du säger nej? Är det verkligen sant att det kommer att hända om du säger nej ibland?

Kom ihåg att den som inte kan säga nej får ofta för mycket att göra både hemma och på jobbet. Han eller hon hamnar oftare på fel plats och med uppgifter som varken är rätt eller roliga vilket tär på arbetsglädje och motivation. Risken är då att resultatet blir halvdant och det är ju inte bra för karriären i dessa dagar då det verkligen krävs toppresultat.

Mitt allra bästa nej tips är att ”be om tid”. Bryt din vanliga ”ja-automatik”. Be att få tänka på saken innan du kastar dig över nya projekt utan att egentligen varken ha tid eller lust. På så vis får du mer kontroll över din egen almanacka. Så nästa gång du får en förfrågan, be att få återkomma när du tänkt på saken. Har du sagt det bör du givetvis också göra det annars har du bara stoppat huvudet i sanden en stund och det brukar ju inte göra dig själv eller andra så glada i längden.  

Undvik att komma med långa förklaringar på varför du inte kan. Skippa otydligheter som ”nja” eller ”kanske”.   Svara ja om du menar ja och nej när du menar nej stå blir det kommunikationen mycket tydligare för alla inblandade. Om du undviker vaga, stammande ursäkter får du för det mesta uppskattning för att du vågar vara uppriktig.

ANNONS
ANNONS

För att du verkligen ska våga och kunna säga nej till något viktigt när den dagen kommer är det bra om du ”värmer” upp din nejtalang i med någon situation där det inte gör något om den andra blir lite sur eller besviken – vilket i och för sig inte brukar hända så ofta i verkligheten som i fantasin. Men visst är det så att alla inte kommer att jubla över att du inte är lika lätt att övertala nu som tidigare. För en del är det verkligen svårt att ta ett nej och det är ju deras eget problem.  

Du kan vara en god förebild själv genom att du uppmuntrar och hjälper andra att säga nej när det behövs. Det vinner alla på i längden och jag upprepar: att säga nej ibland är att säga ja till sig själv.