Fortsatt intensiva snöbyar i delar av Sverige och SMHI:s klass 3-varning kvarstår för Västernorrland.

ANNONS

”Man ska nog inte ge sig ut om man inte har en riktigt bra anledning”, säger SMHI-meteorologen Stina Kilhgren till TT, skriver Dagens Nyheter.

I spåren av det kraftiga snöfallet har skolor stängts och tusentals hushåll blivit strömlösa.

I Västernorrland ligger klass 3-varningen kvar medan klass 2-varningar utfärdats för Jämtland och Västerbotten.

I delar av Medelpad och Ångermanland väntas upp till 70 centimeter snö och alla bussturer är enligt DN inställda i Västernorrland – med undantag från i Ånge.

Kaos i delar av Sverige

SVT uppger att runt 6 000 hushåll är utan el i Västernorrland. I Jämtland uppger P4 i Sveriges Radio att minst 1 000 hushåll är strömlösa och på flera andra håll i landet är också tusentals hushåll utan el, framgår det.

Förutom lamslagen busstrafik är tågtrafiken drabbad av snöovädret, bland annat uppges all tågtrafik mellan Sundsvall och Umeå vara inställd.

Även i Uppsala, Västmanland, Dalarna och Gävleborg ställer snöandet till det med svår framkomlighet på vägar, bland annat på grund av nedfallna träd.

ANNONS
ANNONS

”Den tunga trafiken är särskilt utsatt och det finns risk för att lastbilar och andra tunga fordon fastnar och blir stående i uppförsbackar”, säger Henrik Sundquist, distriktschef för Underhåll på Trafikverket, region Mitt, i ett pressmeddelande.

I Svealand och Götaland har det både snöat och regnat och väglaget är moddigt och på sina håll råder det risk för halka.