Enligt källor i Vita Huset har president Donald Trump satt flera departement i arbete med att undersöka möjligheterna för USA att köpa Grönland.

Det skriver Washington Post. Källorna, som vill vara anonyma, uppger att president Donald Trump pratat om Grönland under flera veckors tid.

I takt med att isen smälter har Grönland, som officiellt tillhör Danmark, blivit mer tillgängligt. I dagsläget är 1,7 av Grönlands totala yta på 2,2 miljoner kvadratkilometer täckt av is.

Förutom en ansenlig mängd naturresurser som finns på Grönland, så har landmassan även blivit ett strategiskt militärt mål, skriver Washington Post.

Kina har redan deklarerat sig som en ”arktisk nation”, och tidigare i år försökte man finansiera byggandet av flera flygplatser på Grönland. Källor säger till Washington Post att Trump och hans administration siktar på att ta upp den kampen.

ANNONS
ANNONS

Senast i maj sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett tal i Finland:

”Det är hög tid för Amerika att resa sig som en arktisk nation. Regionen har blivit en arena för en global maktmakt.”

Under andra världskriget hade USA en militär närvaro på Grönland. Efter krigets slut erbjöd man Danmark omkring 100 miljoner dollar för att köpa landmassan.

Grönland var även en viktig strategisk bas under Kalla kriget.