FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson har i riksdagen förnekat att hans personal ägnar sig åt att hacka sig in i datorer genom så kallad ”aktiv signalspaning”.

ANNONS

Men dokument från NSA-läckan Edward Snowden, som SVT tagit del av, tyder på att detta inte är hela sanningen.

Reportrarna Sven Bergman och Fredrik Laurin på ”Uppdrag granskning” har träffat amerikanska journalisten Glenn Greenwald – han som tog emot alla NSA-dokument från Edward Snowden i juni.

Det visar sig att ledningen för FRA och NSA (National Security Agency) så sent som i april i år ska ha träffats för att diskutera ”Operation Winterlight” – enligt Snowden-dokumenten en del av NSA:s hemliga och storskaliga hackingprogram ”Quantum”. Enligt NSA-läckan Edward Snowdens material har Sverige deltagit i aktiv signalspaning på uppdrag av USA.

”Om Sverige är inblandade i det här är de med i aktiva attacker mot internetanvändare. Det är inte passiv övervakning”, säger it-säkerhetsexperten Bruce Schneier i programmet.

FRA ska ha fått tillgång till amerikanska övervakningssystemet Xkeyscore, som Dagens Nyheter kallar ”ett google för spioner”. Eller som Edwards Snowden själv beskrivit det hela:

”Jag kunde, från mitt skrivbord, bugga vem som helst. Från dig och din revisor till en domare eller till och med presidenten, om jag bara hade tillgång till deras e-postadress.”

ANNONS
ANNONS

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, säger till Aftonbladet att detta tyder på ”ett tilltagande mått av fartblindhet från svensk sida”.

”Har någon på ansvarigt håll alls satt sig ner och funderat igenom vilka konsekvenser allt detta kan leda till om saken blev känd?” frågar sig Agrell.

”Skillnaden mellan avlyssning och dataintrång är att de senare utgör en aktiv handling som med viss rätt kan uppfattas som fientlig och i extremfall som liktydig med en krigshandling”, säger han.

När resten av världen för en tid sedan uttryckte sitt missnöje över att USA avlyssnat bland andra Angela Merkel och Brasiliens president, förblev Storbritannien och Sverige tysta.

”Så här gör alla”, sade utrikesminister Carl Bildt (M).

”Nu kommer svaret på varför Sverige var tyst — för att vi hjälpt USA med detta. Sverige är en del av detta system. Detta kan få utrikespolitiska konsekvenser. Man kan fundera på om Merkel och andra i Europa kan lita på Sverige”, säger Peter Rådberg (MP), ledamot i riksdagens försvarsutskott, till Aftonbladet.

På frågan om han tror att svenska FRA kan ha hjälpt NSA att hacka Angela Merkels telefon, svarar Rådberg att det ”rent teoretiskt kan vara så”.

ANNONS
ANNONS

”Men det intressanta är inte vilka datorer de går in i, utan att de gör det”, säger han.

FRA vill inte kommentera uppgifterna.

”Jag kan inte svara på vilka verktyg eller metoder vi använder eller inte använder. Men all vår verksamhet sker enligt lagen”, säger FRA:s talesperson i signalspaningsfrågor, Fredrik Wallin, till DN.

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!