Det visar en undersökning som gjorts av JMG – Institutionen för kommunikation, medier och journalistik vid Göteborgs universitet.

ANNONS

”Inget parti har haft så stor andel sympatisörer sedan undersökningarna startade 1989”, rapporterar SVT:s Agenda.

Förra undersökningen gjordes 2005 och då stödde 22 procent av journalisterna MP. Även Vänsterpartiet är i den nya studien kraftigt överrepresenterat med 15 procent av sympatierna, medan Socialdemokraterna och Moderaterna bara hade 14 procent vardera av sympatierna.

På Sveriges Radio och Sveriges Television är 54 respektive 52 procent av alla journalister miljöpartister. Inom public service sympatiserarmer än åtta av tio med de rödgröna partierna (S, V och MP) medan motsvarande andel i storstädernas morgontidningar är sex av tio.

Undersökningen genomfördes 2011 då Håkan Juholt fortfarande var partiordförande för Socialdemokraterna. 1.414 svar inkom av 2.500 slumpmässigt utvalda medlemmar i Journalistförbundet.

”Miljöpartiet granskas inte lika tufft som andra partier. De befinner sig på sätt och vis i en fredad zon när det gäller bevakningen av politik”, säger Kent Asp till SVT.

ANNONS
ANNONS

”Den slutsats jag drar efter alla dessa års studier är att Miljöpartiet får en mer gynnsam behandling än de andra partierna. Normalt sett är jag väldigt försiktig i sådana här sammanhang och jag skulle aldrig påstå något sådant om jag inte vore säker.”

”ETT DEMOKRATISKT PROBLEM” – SE HELA INTERVJUN MED KENT ASP (SVT) »