Sveriges coronastrategi kan kosta hundratals liv, enligt epidemiologer.

ANNONS

SvD har talat med fem europeiska epidemiologer, de ger Sverige både beröm och kritik.

Men när det gäller munskydd är de eniga, det kan rädda liv, anser experterna som har svårt att förstå varför Sverige inte inför det, särskilt i kollektivtrafiken och på andra platser där mycket folk är i rörelse.

”Det är ett allvarligt misstag att inte kräva munskydd”, säger Antoine Flahault, professor i epidemiologi vid universitetet i Genève, till Svenska Dagbladet och tillägger att det inte alls invaggar invånarna i falsk trygghet – som statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsoinstitutet påstår – utan tvärtom minskar risken för smitta och nya virusutbrott.

Experterna: Munskydd räddar liv

Han slår fast att munskydd både är billiga och räddar liv.

David Nabarro, särskilt sändebud för covid-19 vid WHO och chef för Institute of Global Health Innovation vid Imperial College London, säger även han till tidningen att det är ett misstag att inte använda munskydd.

”Det är fel att säga att munskydd ger en ökad känsla av trygghet. Studier visar att de som använder munskydd klarar sig bättre än de som inte använder det.”

Chefen vid det belgiska folkhälsoinstitutet, universitetsprofessorn och virologen Marc Van Ranst, tycker också att det borde vara krav på munskydd åtminstone i den svenska kollektivtrafiken, säger han i artikeln och får medhåll av Francesco Checchi, epidemiolog vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, som tycker att det är något som Sverige borde ”rekommendera”.

ANNONS
ANNONS

FHM-chefen: Munskydd inte aktuellt

Även den franska pidemiologen Arnaud Fontanet förordar munskydd, framgår det i SvD.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsons inställning är dock att munskydd inte är någon ”lösning i grunden”, säger han till tidningen. Han menar att risken finns att munskydd ersätter distansering. Möjligen kan munskydd vara bra i trängsel i kollektivtrafiken, om smittspridningen inte klaras av på annat sätt.

Men det är inte aktuellt att föreslå munskydd i dagsläget, förklarar Johan Carlson.