Tunga kriminella tros ligga bakom nätverk av svarta företag i byggbranschen, som uppges omsätta 100 miljoner kronor per år.

ANNONS

Byggnadsarbetaren står bakom avslöjandet och berättar att den så kallade svartjobbsfabriken ligger i en förort till Stockholm.

”De har ägnat sig åt svartarbete med byggställningar och montagejobb i Stockholmsområdet, de har använt utnyttjade identiteter – och tjänat stora pengar”, skriver tidningen.

Mer eller mindre utslagna så kallade målvakter från Lettland håller den industrialiserade svartjobbsverksamheten i gång, där företag ständigt köps upp och bulvaner tar plats i styrelserna.

När företag i kedjan upptaxeras och sedan kraschar får Skatteverket inte betalt, eftersom de utnyttjade identiteterna står som ägare.

”Man har gjort jobb men inte redovisat något av detta i form av moms, arbetsgivaravgifter och preliminärskatt till myndigheterna. Det finns ingen bokföring alls. Så det här är helt svart”, säger John Keränen, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, till Byggnadsarbetaren.

Kopplingarna tros vara starka till grov organiserad brottslighet. Och även andra affärer har hamnat i ljuset, exempelvis i samband med ett tillslag mot ligans kontor 2018 då dopningsmedel och buntvis med dollarsedlar hittades. Därtill uppges en mellanchef ha dömts 2016 för att ha smugglat dopningspreparat till Sverige.

ANNONS
ANNONS

Polisen gjorde även ett fynd av ammunition, sannolikt tillhörande en AK-47, i ett kassaskåp i samma veva.

”Det är ingen jätteöverraskning att det förekommer vapen. Vi ska inte tro att det här bara är småsprättar som fuskar. De här uppläggen är en del av ett mycket, mycket större sammanhang som styrs av organiserade ligor”, säger Louise Brown, antikorruptionsrevisor, till Byggnadsarbetaren.