Dagens PS

Superhajpen ett luftslott? Anställda röjer sanning

Demonstrationen som fått stor uppmärksamhet de senaste året bygger i själva verket inte på bolagets faktiska teknik
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 09 dec. 2016Publicerad: 09 dec. 2016

Dagens PS har tidigare skrivit om den ”ultrahemliga” startupen Magic Leap som fått några av techvärldens tyngsta namn att vallfärda till den lilla förorten utanför Florida i USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Man förstår precis hur fundamental tekniken kommer att bli, och varför företag som Magic Leap har möjlighet att bli en av de största bolagen som någonsin skapats”, har tidningen Wired tidigare skrivit.

Tekniken som man kallar ”mixed reality” har fått branschens tungviktare att tappa hakan och så sent som i våras hade man fått in över 11 miljarder kronor från investerare – trots att man inte hade släppt en betaversion av produkten.

Men nu riskerar succén, som hela världen väntat på, utebli. Eller i alla fall få rejäl konkurrens utifrån, skriver Business Insider. Man citerar sajten The Informations Reed Albergotti som menar att Magic Leaps hajpade produkt kanske inte blir så revolutionerande som det tidigare antytts.

Anledningen är, skriver Business Insider, att den demonstration som fått stor uppmärksamhet i techvärlden i själva verket varit en reklamfilm med vanliga specialeffekter. Den verkliga teknikens möjligheter har bara visats upp bakom stängda dörrar och har då krävt stora och dyrbara prototyper för att genomföra. Med andra ord: första generationen av produkten som släpps nästa år kommer inte att innehålla mycket av den teknik som fått miljarderna att regna, konstaterar Reed Albergotti som talat med flera tidigare anställda i bolaget.

Och att Magic Leap inte är riktigt så nära en färdig produkt som tidigare trott är inte det enda problemet. Förseningarna ger jätten Microsoft, med egna augmented reality-produkten Hololens, en rejäl chans att snuva superstartupen på konsumenterna. Hololens har redan släppts i en version för utvecklare och mjukvarujätten så sent som i veckan skrivit kontrakt med stora tillverkare som HP, Dell, Lenovo, Asus och Acer.

MISSA INTE: Hyllat svenskt företag drev sekt ”i hemlighet”  >

LÄS ÄVEN: Blytung ledarskapsguru: Årets största VD-fiaskon  >

URSPRUNGSKÄLLA: Microsoft may have already bested Magic Leap, one of the most anticipated startups of 2017  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS