Dagens PS

Storbanken: Snart badar vi i vaccin

munskydd jobbet
Företag får inte registrera om du är vaccinerad eller inte. Däremot kan arbetsgivaren tvinga dig att bära munskydd på jobbet. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 27 apr. 2021Publicerad: 27 apr. 2021

Nordea ger en känga till Folkhälsomyndighetens negativa vaccinprognos och säger att Sverige kommer ha stor tillgång till vaccin under maj. Samtidigt skjuts stora delar av Astra Zenecas vaccin fram till i sommar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vaccineringstakten ökar snabbt i Sverige. Över två miljoner svenskar har redan fått sin första dos och andelen vaccinerade har ökat med 5 procentenheter den senaste veckan.

”Från och med maj badar vi i vaccin. Vi är mer positiva till vaccineringen. Takten tilltar verkligen nu”, säger Nordea-analytikern Gustav Helgesson till Di. 

Höj ribban 

Han säger att regeringen måste höja ribban för vaccineringsmålet. Det säger att alla över 18 år ska ha fått minst en första dos den 15:e augusti och alla över 65 år senast den 16:e maj.

”Vi har haft lite svårt att förstå det här målet. Jag misstänker att regeringen ville ha ett mer defensivt mål för att vara säker att man uppfyller det.”

Istället ligger Nordeas prognos en hel månad före regeringens.

”Vi räknar med att i mitten av juli ska alla vuxna som vill, cirka 90 procent, ha erbjudits ett vaccinstick i kroppen.”

Släpar efter

ANNONS

Samtidigt släpar Astra Zenecas  leverenser efter i Sverige och totalt har 1,8 miljoner doser skjutits fram till augusti.

EU-kommissionen meddelade under måndagen att man stämmer Astra Zeneca för att inte ha uppfyllt kontraktet, som Dagens PS rapporterade om. 

Läs mer: Vaccinerade får träffa fler – och krama barnbarn

 

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS