Dagens PS

Kinesiska köp väcker svensk oro

Kina intresserar sig för Sverige. (Foto: TT)
Jonas Carlsson
Jonas Carlsson
Uppdaterad: 29 nov. 2019Publicerad: 29 nov. 2019

Kineser har investerat 100 miljarder kronor i 65 svenska företag sedan 2002. En expert ser risk både försvarspolitiskt och vad gäller penningtvätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som har kartlagt de kinesiska förvärven, skriver SvD Näringsliv. Både Säkerhetspolisen (Säpo) och Kinaexperten Jerker Hallström på FOI säger att det finns anledning till oro för den här utvecklingen.

“Det är klart att det finns svenska företag som har verksamhet inom sektorer som satellitnavigering, halvledare och elektronik som skulle vara av stort intresse för den kinesiska försvarssektorn. Men vi har inte tittat närmare på det i den här granskningen”, säger Jerker Hallström till SvD Näringsliv och framhåller samtidigt att man inte ska misstänkliggöra varje affär.

FOI pekar också på en annan risk. Det går inte att slå fast vem huvudmannen är bakom 14 av företagen. Det kan leda till att företag stöder organiserad brottslighet eller penningtvätt.

Det finns kinesiskt ägande, helt eller delvis, i stora företag som Volvo Cars, Filmstaden, Spotify, Oatly, Acne och AB Volvo. Även många mindre företag finns med på listan.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS