”Jag kan inte förstå vad som finns i den här pandemilagen som skulle haft någon effekt på smittspridningen”.

Det säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, till Expressen.

Dagens PS berättade i fredags om att riksdagen röstat ja till den nya pandemilagen, som ger regering och myndigheter utökade befogenheter att stänga ned hela verksamheter som exempelvis hela köpcentrum och butiker.

Ett maxtak på åtta personer vid privata sammankomster har redan införts och fler skärpta restriktioner är på gång.

Inskränker och hotar yttrandefriheten

”Det är typiskt en sådan här grej, att man gör det man kan åt något, även om det inte har någon som helst effekt. Dit hör ju att stänga butiker och så, säger Agnes Wold till Expressen och riktar även kritik mot att regeringen tillskansar sig mer makt för att tänja på lagen och där yttrandefriheten i slutändan får ta stryk.

Hon anser att det är ”väldigt farligt” när makthavare skaffar sig den här typen av ”redskap”.

Agnes Wold instämmer i Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlssons åsikt om att ingen ska förvänta sig någon större effekt på smittspridningen av ikraftträdandet av pandemilagen, vilket han påpekat i en SVT-intervju.

ANNONS
ANNONS

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, är av en annan uppfattning enligt tidningen. Han tror att smittspridningen av corona ganska snart begränsas men att vi aldrig får veta om vi kan tacka den nya pandemilagen för det.