Regionen har enligt ny sammanställning haft 71 procent fler dödsfall än vanligt och utmärker sig därmed i Europa.

ANNONS

Statistiken har tagits fram av nyhetsbyrån Newsworthy i samarbete med European Data Journalism Network, och det handlar om en analys av den så kallade överdödligheten i 500 regioner i Europa den senaste tiden, det vill säga under den pågående coronapandemin.

Stockholm farlig coronaregion

Det här berättar Svenska Dagbladet och förklarar att många experter anser att det är en bra metod för att se hur coronaviruset drabbat olika områden. Siffrorna indikerar att risken att dö av corona tycks vara högre beroende på vilket region du bor i snarare än i vilket land.

Resultatet av mätningarna visar att Stockholm placerar sig i toppskitet bland de europeiska regioner som påverkats mest av coronaviruset. Stockholm tillhör den tiondel av de europeiska regioner som drabbats hårdast, framgår det i SvD-artikeln.

Sammanställningen visar att 5 510 människor i Stockholmsregionen dog fram till maj i år, och tidigare har omkring 3 200 personer dött under motsvarande tidsperiod. Det innebär att Stockholm haft 71 fler dödsfall än vanligt.

När det gäller 10-i-topplistan över de i särklass hårdast coronadrabbade områdena ligger alla dessa i Italien med Bergamo högst upp på listan.

Generellt hög överdödlighet i Sverige

Bergamo i norra Italien har 347 fler dödsfall under den aktuella perioden i år än vad som är normalt.

Det ska sägas att stora delar av såväl centrala som södra Italien trots coronavirusets framfart i landet inte noterar samma höga överdödlighet.

ANNONS
ANNONS

I Sverige är det däremot bara tre regioner – Blekinge, Värmland och Västerbotten – som inte haft någon överdödlighet under virusutbrottet.

Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare i Värmland, förklarar i SvD att man var tidigare ute än Folkhälsomyndigheten ”att införa besöksförbud på äldreboendena”.

Läs mer i tidningen om överdödligheten i Sverige, region för region, under mätperioden.