Dagens PS

Stockholms överdödlighet i Europa-toppen

Stockholm hamnar högt upp på Europakartan. Regionen har enligt en ny sammanställning haft 71 procent fler dödsfall än vanligt fram till maj i år, jämfört med vad som är vanlig. Risken att dö i corona tycks vara högre beroende på vilken region du bor i snarare än i vilket land, enligt mätningen. (Foto: TT)
Stockholm hamnar högt upp på Europakartan. Regionen har enligt en ny sammanställning haft 71 procent fler dödsfall än vanligt fram till maj i år, jämfört med vad som är vanligt. Risken att dö i corona tycks vara högre beroende på vilken region du bor i snarare än i vilket land, enligt mätningen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 juni 2020Publicerad: 24 juni 2020

Regionen har enligt ny sammanställning haft 71 procent fler dödsfall än vanligt och utmärker sig därmed i Europa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Statistiken har tagits fram av nyhetsbyrån Newsworthy i samarbete med European Data Journalism Network, och det handlar om en analys av den så kallade överdödligheten i 500 regioner i Europa den senaste tiden, det vill säga under den pågående coronapandemin.

Stockholm farlig coronaregion

Det här berättar Svenska Dagbladet och förklarar att många experter anser att det är en bra metod för att se hur coronaviruset drabbat olika områden. Siffrorna indikerar att risken att dö av corona tycks vara högre beroende på vilket region du bor i snarare än i vilket land.

Resultatet av mätningarna visar att Stockholm placerar sig i toppskitet bland de europeiska regioner som påverkats mest av coronaviruset. Stockholm tillhör den tiondel av de europeiska regioner som drabbats hårdast, framgår det i SvD-artikeln.

Sammanställningen visar att 5 510 människor i Stockholmsregionen dog fram till maj i år, och tidigare har omkring 3 200 personer dött under motsvarande tidsperiod. Det innebär att Stockholm haft 71 fler dödsfall än vanligt.

När det gäller 10-i-topplistan över de i särklass hårdast coronadrabbade områdena ligger alla dessa i Italien med Bergamo högst upp på listan.

Generellt hög överdödlighet i Sverige

Bergamo i norra Italien har 347 fler dödsfall under den aktuella perioden i år än vad som är normalt.

ANNONS

Det ska sägas att stora delar av såväl centrala som södra Italien trots coronavirusets framfart i landet inte noterar samma höga överdödlighet.

I Sverige är det däremot bara tre regioner – Blekinge, Värmland och Västerbotten – som inte haft någon överdödlighet under virusutbrottet.

Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare i Värmland, förklarar i SvD att man var tidigare ute än Folkhälsomyndigheten “att införa besöksförbud på äldreboendena”.

Läs mer i tidningen om överdödligheten i Sverige, region för region, under mätperioden.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS