Dagens PS

Spolad av Nike tog gruvlig revansch i OS

Nike OS
Allyson Felix blev spolad av sponsorn Nike när hon skulle bli mamma – hon svarade med att skriva historia under sommarens OS i Tokyo. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 aug. 2021Publicerad: 12 aug. 2021

Allyson Felix blev spolad av sponsorn Nike när hon skulle bli mamma – hon svarade med att skriva historia under sommarens OS i Tokyo.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikanskan Allyson Felix förlorade sitt sponsorkontrakt med Nike när hon blev gravid.

2018 blev hon mamma men det hindrade inte sprinterdrottningen från att ställa upp i OS i Tokyo, där hon fick en ordentlig revansch på den tidigare sponsorn Nike – hon tog hem sin tionde OS-medalj och blev historisk.

Nu intar hon tronen som den mest medaljhängda kvinnliga friidrottaren någonsin i OS-sammanhang.

“Jag är så glad just nu att jag kan börja gråta. Jag har haft stora skadeproblem så att ta fram det här är otroligt”, kommenterade Allyson Felix bronsmedaljen efter semifinalen på 400 meter, som blev hennes sista lopp någonsin och där hon var uträknad på förhand.

Avslutade karriären med flaggan i topp

Men tiden hon sprang på var den bästa hon presterat genom tiderna, 49,89, och hennes OS-karriär är nu över. Hon avslutade den med bravur och för Nike – som ratade Felix när hon blev gravid – är det en rejäl smocka.

Allyson Felix har nu flest individuella medaljer i fem raka OS – ingen annan friidrottare kan stoltsera med det – och det är bara Carl Lewis med sina nio guld och ett silver som har ett bättre facit total sett.

Amerikanskan har dessutom, hör och häpna, 13 VM-guld och med de enorma framgångarna som sprinterstjärna kan man kanske tycka att hon borde ha råd att klämma ur sig en spydig kommentar mot Nike, som dumpade henne för att hon skulle föda barn.

ANNONS

Men i stället koncentrerar sig friidrotts-hjältinnan på att hjälpa andra kvinnliga atleter, rivaler inkluderade, som blir gravida.

“Jag minns när jag var på VM, fortfarande ammade och blev tilldelad en rumskamrat. Det fanns ingen chans att jag kunde ta med min dotter in på det rummet, med en lagkamrat som behövde fokusera på tävlingen”, säger Felix i en intervju med Fast Company som återges av Sportbibeln.

Ger pengar till kvinnliga friidrottare

Tillsammans med sin nya sponsor Athleta och Women’s Sports Foundation stöttade Felix kvinnliga idrottare ekonomiskt som tvingades lämna bort sina barn under OS i Japan.

Kostnaden för att ha barnvakt under tävlingar är hög, uppåt tiotusentals kronor, enligt Felix.

“Jag är helt golvad över att hon prioriterar detta. Det skickar ett starkt meddelande till alla kvinnliga atleter att man inte behöver välja mellan att vara mamma eller idrottare. Man kan göra både och”, säger paralympiern Lora Webster i ett uttalande.

Läs även: Nike stämmer företag om rapparens “satansko”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS