Blir utpressade och tvingas betala för beskydd.

ANNONS

Aftonbladet sätter strålkastarna på hoten mot flera företagare i Järvafältet i Stockholm.

Ingen av de utsatta näringsidkarna vågar prata öppet om sin hårda verklighet.

”Det är för farligt”, säger en man som driver ett gatukök till tidningen, som uppger att poliser i yttre tjänst fått ny information om företagarnas utsatthet.

De som pressar företagarna på pengar är unga, en del bara 16 och 17 år gamla, vilket lokalpolischefen i Järva-området, Niclas Andersson, bekräftar för AB.

”Det är ett antal företag som har blivit utsatta för utpressning, att man ska betala pengar för att få driva sin verksamhet. Många gånger är det en svår situation för restaurangen eller handlaren och generellt så vill man inte höra av sig till polisen, utan man vill försöka lösa det här själv”, säger han och förklarar att det rör sig om en organiserad brottslighet.

För polisen är det problematiskt att få fast gärningsmännen, eftersom få eller ingen alls vill berätta om händelserna.

Gatuköksägaren vittnar i artikeln om att han ett tiotal inbrott och blivit föremål för flera väpnade rån bara under det senaste året.

”Polisen lägger ner allt trots att det finns övervakningsfilmer, kommunen gör ingenting, vi är helt maktlösa”, säger han och tillägger att en kille besökt honom i ett försök att få betalt för beskydd.

Men han har inte gett efter för utpressningen – han tror att det bara skulle trigga igång fler som då försöker pressa honom på pengar.

ANNONS
ANNONS

En annan företagare säger till tidningen att flera betalar för att slippa trubbel.

”Det är många som gör det men jag vet inte om det fungerar. De blir ju ändå rånade. Och om det kommer killar från ett annat område och gör något, hur ska de veta något om att man betalat för beskydd?”

En handlare berättar i artikeln att kriminella gömmer både vapen och narkotika i hans affär, däremot vill han inte svara på han råkat ut för utpressning.