Företagen skärskådas för att komma åt oseriösa arbetsgivare. ”Det är grova brott”, säger samordnare på Skatteverket.

ANNONS


Dagens Nyheter berättar att skattemyndigheten i årets granskning fokuserar särskilt på transport- och byggbranscherna, samt städbranschen. Extra krafter läggs även på att kartlägga identitetsrelaterat fusk där så kallade målvakter utnyttjas för att stå som ägare till företag, på fordon och liknande.

Ofta handlar det om utsatta EU-medborgare som utnyttjas, enligt Skatteverket.

Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, uppger för DN att exempelvis varannan som jobbar med industristädning är född utomlands.

”Det har visat sig att de väldigt ofta utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare. Det är ofta svenska arbetsgivare som står bakom”, berättar han.

Därutöver är alltså bygg- och transportsektorn under lupp i årets granskning, och är att komma åt exploatering av redan utsatta människor.

Enligt en ny lag, som refereras i artikeln, kan utnyttjande av arbetskraft på det här viset leda till straffrättslig påföljd.

”Det här är grova brott. Det handlar om människor som kommer hit och utnyttjats oerhört”, säger Conny Svensson och berättar att han nyligen fick rapport om hur folk bor i en källare till samma restaurang som de jobbar, ”under vedervärdiga förhållanden”.

ANNONS
ANNONS

Dagens Nyheter förklarar att Skatteverket tillsammans med åtta andra myndigheter fått i uppdrag av regeringen att stävja osund konkurrens i arbetslivet. Seriösa företag har svårt att konkurrera när villkoren snedvrids av mindre nogräknade företag.

I Skatteverket räd i år är det arbetsgivarna som myndigheten i första hand kontrollerar.