Efter SD:s budgetutspel vill flera tunga ministrar stoppa en ny M-ledd regering. Samtidigt kräver Jimmie Åkesson att den nuvarande regeringen byts ut. 

ANNONS

Efter en Di-intervju med Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt på söndagen, som Dagens PS rapporterade om – så måste SD få inflytande över hela statsbudgeten för att stödja en framtida M-ledd regering.

Utspelet följdes av kraftfulla reaktioner, bland annat av Stefan Löfven, som under onsdagen kommenterade SD-kravet på Facebook, skriver Di. 

”Därigenom skulle Sverigedemokraterna få ett inflytande över det mesta av regeringspolitiken: löntagarnas rättigheter, stödet till fria medier, kulturpolitiken, försvars- och säkerhetspolitiken och rättsväsendet för att nämna några exempel”, skrev statsministern.

Regeringen måste bytas ut

Samtidigt backade Jimmie Åkesson från SD:s budgetkrav, men kom istället med ett nytt besked:

”För Sveriges bästa är vi av uppfattningen att nuvarande regering måste bytas ut. Exakt hur oppositionens samarbete kommer att se ut får vi anledning att återkomma till”, sa Jimmie Åkesson.

Diskutera budgeten 

Samtidigt är Moderaterna beredda att diskutera med alla partier som vill byta ut den nuvarande regeringen.

”Vi har sagt att vi är redo att diskutera budgeten för att lyckas med det. Det gäller naturligtvis SD”, säger Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för M, till Di och tillägger:

”Mer än så finns det i dag ingen anledning att säga, det är 1,5 år kvar till valet.”

Läs mer: Väljarstödet för L rekordlågt – flykt till M

ANNONS
ANNONS