Enligt oberoende flyganalytikern Jan Ohlson är flygbolaget SAS likviditet inte så god som vd Rickard Gustafson vill ge sken av. ”SAS är inte många veckor från konkurs. Men jag tror inte att den kommer ske, eftersom i första hand danska staten kommer att sträcka ut en hjälpande hand. Det kan vara i form av minskade eller uppskjutna skatter och avgifter, vilket även kan komma i Norge och Sverige. Men det måste komma snart, SAS har inte råd att vänta många dagar”, säger Jan Ohlson till nyhetsbyrån TT.

ANNONS

Flygbolaget SAS meddelade i går, söndag, att merparten av verksamheten pausas från och med i dag, måndag, och att flygbolaget kan komma att dra ned sin personalstyrka med 90 procent eller 10.000 personer i det kortare perspektivet, enligt vd Rickard Gustafson.

Gustafson uppgav att han ser neddragningen som tillfällig. SAS-chefen sade också att företaget har en god finansiell beredskap, vilket alltså oberoende flyganalytikern Jan Ohlson är skeptisk till.

Hoppas vara på banan snart igen

”Vi vill ha möjlighet att så snart som möjligt komma tillbaka till normal drift igen”, är beskedet från Rickard Gustafson.

SAS kommer att följa regelverk när det gäller permitteringar. I Norge finns det ett regelverk och i Danmark finns det ett förslag om .

”I Sverige överväger vi att lägga ett större varsel, säger SAS-chefen. Han hoppas på att Sverige inför ett system som påminner om det i Norge och Danmark med permitteringar.”

ANNONS
ANNONS

Han uppger också att företaget, även om det har en kassa, inte kan stå upp särskilt länge utan intäkter. Exakt hur länge vill han dock inte svara på.