SAS gör en miljard mindre i förlust

Uppdaterad: 27 maj 2021Publicerad: 27 maj 2021
SAS personal rasar
SAS personal rasar mot företaget.

SAS gör en miljard mindre i förlust enligt senaste delårsrapporten, jämfört med samma period i fjol.

ANNONS
ANNONS

Dagens Industri är snabb ut att uppmärksamma det krisande flygbolagets siffror för andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret.

Det framgår att intäkterna blev 1 932 miljoner kronor under perioden. Det kan jämföras med intäkter på 5 264 miljoner kronor motsvarande tid 2020.

Nettoresultatet nu landade på minus 2 433 Mkr – en förbättring från minus 3 470 Mkr under samma period i fjol.

Ljusglimt i mörkret

“Även om kvartalets förlust uppgår till 2,4 miljarder kronor, så uppvisar SAS för första gången sedan pandemins utbrott ett förbättrat rörelseresultat såväl mot föregående år som mot föregående kvartal”, skriver Karl Sandlund, tillförordnad vd för SAS, i delrapporten, berättar Di.

Han förklarar att efterfrågan var fortsatt låg under det inrapporterade kvartalet och att pandemin inte är över, även om restriktionerna minskar och vaccineringarna ökar.

För flygindustrin är det fortsatt tufft och för SAS minskade antalet passagerare med 2,4 miljoner under Q2, jämfört med samma kvartal i fjol.

SAS får 3 nya miljarder

Antalet passagerare var även 140 000 lägre i det nu aktuella rapportkvartalet än under föregående kvartal i år, konstaterar Karl Sandlund, enligt Di som berättar att SAS har svårt att se hur sommaren går eftersom många kunder bokar sina biljetter med kort varsel.

Under morgonen har Dagens PS, med hänvisning till TT, berättat att SAS får 3 miljarder kronor i stöd från sina statliga ägare, Sverige och Danmark.

Den utökade kreditramen måste godkännas av EU-kommissionen. Sverige bidrar med hälften av stödet, 1,5 miljarder kronor och Danmark lika mycket.

På Stockholmsbörsen har SAS-aktien rivstartat och är upp över 3 procent på rapporten och nyheten om kreditramen, berättar Omni Ekonomi.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.