SAS får 3 miljarder av statliga ägarna. Sverige och Danmark delar på kreditstödet till det krisande flygbolaget.

ANNONS

Sverige bidrar alltså med hälften, 1,5 miljarder svenska kronor, och Danmark lika mycket, berättar TT.

”Som största ägare i SAS, tillsammans med den danska staten, är det naturligt att svenska staten tar ansvar i denna kris. Det är kritiskt att SAS efter denna kris blir ett långsiktigt lönsamt och hållbart företag”, skriver näringsdepartementet i ett pressmeddelande som återges av nyhetsbyrån.

Kräver EU-godkännande

EU-kommissionen måste godkänna förslaget om kreditramen till SAS där bidraget från Sverige uppges vara en överenskommelse mellan regeringen (S och MP) och samarbetspartierna, C och L.

Bakgrunden till stödet är den kris i flygtrafiken som pandemin medfört.

”Den pågående covid-19 pandemin har lett till att efterfrågan på flygresor legat på låga nivåer under en längre tid. Marknadsförhållandena gör det också svårt att förutspå hur efterfrågan kommer att utvecklas inför den viktiga sommarsäsongen, då kunder i hög grad väljer att boka sina biljetter med kort framförhållning”, skriver SAS i ett pressmeddelande och fortsätter:

Likviditet avgörande

”Rådande osäkerhet gör att tillgång till likviditet är avgörande för alla flygbolag. SAS har därför säkrat att det finns stöd hos huvudägarna, den danska och svenska staten, för  att få tillgång till en kreditram uppgående till totalt 3,0 miljarder SEK. Kreditramen, som måste utformas i enlighet med EU:s statsstödsregler, är till för att skapa en likviditetsbuffert och ska ses som ett komplement till SAS pågående aktiviteter med kostnadsbesparingar och andra likviditetsstärkande åtgärder.”

ANNONS
ANNONS

I höstas genomförde SAS en nyemission och i dag, torsdag, släpper flygbolaget delårsrapport.

Läs även: Kastrups kris hotar jobb i utsatta Skåne [DagensPS.se] »