Nyamko Sabuni vann storseger i partirådet och vill ta makten tillsammans med M och KD. Samtidigt blir det en svår balansgång att få med sig SD.

ANNONS

Efter Liberalernas partiråd, där Nyamko Sabuni kammade hem röstsiffrorna 59–31, stod det klart att partiet ingår i en borgerlig regering efter nästa val, skriver Di. 

L är beredda att prata med samtliga partier för att driva i genom sin politik, men partiet ser över olika lösningar för att begränsa SD:s inflytande och samtidigt få stöd för budgeten.

Stämmer av i förväg

En lösning är att ge riksdagen och finansutskottet större inflytande över budgeten, och ytterligare en lösning är att regeringen anpassar och stämmer av sina förslag i förväg så att man inte får en majoritet emot sig.

”Vi vill förhandla och ta fram en budget tillsammans med andra borgerliga partier”, sa Mats Persson, Liberalernas  ekonomiskpolitiska talesperson under partirådet.

Enligt honom behöver partiet ”anpassa våra förslag så att de inte åker på pumpen, så att de får en majoritet i riksdagen bakom sig.”

Splittrat parti

Samtidigt som Nyamko Sabuni vann stort i partirådet så har partiledaren många hårda månader framför sig innan valet. Hon leder fortfarande ett splittrat parti och måste vända de negativa opinionssiffrorna.

Annars är det stor risk att de interna striderna blossar upp på nytt, menar kritikerna.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Sabuni redo att göra upp med SD