Nyamko Sabuni beskrivs som pressad inför söndagen då hennes parti Liberalerna sätter den politiska agendan inför höstens val. Samtidigt är hon redo att göra upp med SD om enskilda delar av budgeten.

ANNONS

Källor inom Liberalerna beskriver partiledaren Nyamko Sabuni som hårt pressad, enligt Di.

De interna striderna håller på att slita sönder partiet, där Nyamko Sabuni vann omröstningen i partistyrelsen med knapp marginal.

Förhandla med SD

Till Di säger hon att utgångspunkten är att sitta i en borgerlig regering, och samtidigt förhandla med SD och andra partier i riksdagen om enskilda delar av budgeten.

”Vi kommer inte att ställa upp på ett samarbete som innebär att Sverigedemokra­terna samarbetar med regeringen på det sätt som vi sam­arbetar med Socialdemokra­terna i dag,” säger Nyamko Sabuni.

Begränsa inflytande

Samtidigt vill Liberalerna begränsa SD:s inflytande på en rad områden, men är öppen för samarbete på andra som jobben, skolan och energiförsörjningen.

Om SD skulle säga nej till det kan Sabuni tänka sig att gå i opposition. Men än så länge är det hela i ett tidigt skede.

”Det enda säkra vi kan säga nu är att Liberalerna är redo att prata med alla partier i riksdagen och bilda majoriteter där de finns. Sedan måste vi självklart se vad val­resultatet blir.”

Läs mer: Liberalerna i krismöte efter Sabuni-utspel

ANNONS
ANNONS