Så vill Hagströmer stoppa gängkriminalitet

Uppdaterad: 24 feb. 2020Publicerad: 24 feb. 2020
Sven Hagströmer SBB
Finansprofilen Sven Hagströmer sågar SBB vars aktie på nytt faller tungt på Stockholmsbörsen. (Foto: TT)

Finansmannen pekar ut tre grundläggande åtgärder för att bryta utvecklingen med rekryteringen av unga kriminella i förorterna. Han tror inte på hårdare straff som en framkomlig väg. “Vi måste se till att de här människorna kommer in i vårt samhälle. Då är det språk, det är bostad och det är jobb som gäller”, säger Sven Hagström till Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Tidningen berättar att Sven Hagströmer är djupt engagerad i olika projekt i bland annat Stockholmsförorten Tensta, han är medgrundare i Järvaveckan och finansiär av Stiftelsen Läxhjälpens arbete.

Hans “mardröm” är, säger han till Di, att unga i Tensta väljer att bli kriminella för att få högre status och mer pengar än sina kompisar.

“Vi är jäkligt nära att hamna där”, menar Sven Hagströmer och betonar att allting börjar i skolan.

Det är där åtgärderna måste sättas in för att bryta mönstret med ett utanförskap och stoppa gängkriminalitet och skjutningar.

Han efterlyser mer politisk handlingskraft och där tycker han oppositionen ändå lyckats med ökade anslag till kommunerna.

Även Peter “Poker” Wallenberg, som startade Wallenbergsstiftelsernas satsning på integration, säger i en annan Di-intervju (obs, inloggning krävs) att det är i skolan som åtgärderna måste börja.

“Jag var på en grundskola i Stockholm där läraren har elever som inte kommer till skolan för de blir erbjudna 500 kronor för att köra in ett paket till plattan. Det är klart att några nappar på det”, säger han.

Enligt Peter Wallenberg saknas det inte initiativ för att hjälpa nyanlända, dock brister ofta finansieringen för långsiktiga satsningar.

Mest anmärkningsvärt är det, tycker han, att Sverige inte ens lyckas integrera personer med yrkeserfarenhet och utbildning på yrkesområden där arbetskraftsbehovet är stort.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.