Dagens PS

Så ska krisande Norwegian stärka kassan

Hårt coronadrabbade Norwegians nyemission har fått ett rejält lyft och övertecknats flera gånger om, enligt flygbolaget. (Foto: TT)
Hårt coronadrabbade Norwegians nyemission har fått ett rejält lyft och övertecknats flera gånger om, enligt flygbolaget. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 06 nov. 2019Publicerad: 06 nov. 2019

Flygbolaget Norwegian ska ta in pengar via en privat placering, riktad nyemission, och en konvertibelobligation på 175 miljoner dollar. Pengarna ska göra att bolaget är fullt finansierat till år 2020 och framåt baserat på dagens affärsplan. Detta enligt ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bolaget har, trots tidigare aviserade åtgärder, påverkats negativt av externa faktorer.

“Trots att våra åtgärder hittills har visat goda resultat har flera externa faktorer påverkat vår likviditetsposition. Rörelsekapitalet har påverkats negativt av en minskning i kreditkortskapaciteten. Motorrelaterade frågor i våra 787 Dreamliners och stillaståendet av 737 Max-flygplan har lett till extrakostnader på 1,5 miljarder norska kronor. De åtgärder vi nu vidtar är nödvändiga för att skapa finansiellt utrymme och säkerställa att vi har tillräcklig likviditet när vi går in i nästa kapitel av Norwegian”, kommenterar vd Geir Karlsen i pressmeddelandet.

Den riktade nyemissionen gäller drygt 27 miljoner nya aktier, motsvarande 19,9 procent av bolagets nuvarande aktiekapital. Konvertibelobligationen innefattar 12,5 miljoner befintliga aktier som kommer att lånas ut eller säljas av specifika investerare i hedgingsyfte.

Pengarna som kommer från placeringen och konvertibelobligationen ska säkerställa nödvändigt rörelsekapital under vintersäsongen och skapa utrymme för finansiella förbund samtidigt som den strategiska omvandlingen av företaget genomförs, skriver bolaget.

I samband med rapporten för det tredje kvartalet har bolaget vidtagit åtgärder för att öka likviditeten, bland annat minskade investeringar i omstrukturerade flygplansordrar, joint venture med China Construction Bank och flygplansförsäljningar. Bolaget har dessutom ett besparingsmål på 2,3 miljarder norska kronor under parollen Focus2019 och har meddelat planer på att ingå partnerskap med Jetblue gällande den amerikanska marknaden.

Läs även: Nu säljer Norwegian ännu fler flygplan >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS