Dagens PS

Så räddades Steve Jobs ur finansiell knipa

Efter att ha köpt upp krisande Pixar befann sig bolaget
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 24 nov. 2016Publicerad: 24 nov. 2016

När man säger Steve Jobs är det ofrånkomligt att tänka på Apple. Dagens PS har tidigare skrivit om den hyllade innovatören ”sista idé” innan han gick bort samt om hur han till en början ratade succé-prylen Ipod.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu berättas historien som kommit lite i skymundan för Apples fantastiska comeback de senaste åren: den om hur Jobs tog ett krisande techbolag vid namn Pixar till världsherravälde inom datoranimerad film.

Det är Lawrence Levy, tidigare ekonomichef på Pixar, som i nya boken ”To Pixar and Beyond: My Unlikely Journey With Steve Jobs to Make Entertainment History” berättar sin sida av historien om hur man skapade en av världens mest framgångsrika filmstudios. Bloombergs Chris Palmeri har läst boken och har tagit fasta på en passage i boken. I en skriver han om hur Lawrence Levy hjälpte Steve Jobs och Pixar ur en ekonomisk rävsax bolaget hamnat i, strax innan han headhuntats för jobbet.

I boken berättar Levy att Apple-geniet hade skrivit ett sällsynt oförmånligt kontrakt med Disney. Filmgiganten tog på sig att stå för alla produktionskostnader för kommande filmer – men för det skulle man ha 90 procent av intäkterna. Pixars ekonomichef insåg att dealen skulle ligga företaget i fatet och skissade tillsammans med Jobs upp en tvåstegsplan för hur man skulle kunna komma ur den finansiella knipan.

Först lyckades man få in 150 miljoner dollar i investeringar genom en vältajmad runda strax efter att storfilmen Toy Story gjort succé. Och med starkare finansiella muskler kunde man gå till Disney och omförhandla kontraket.

”Efter månader av kohandlande gick Eisner (Disneys dåvarande vd reds.anm.) med på en deal där Disney fick rättigheterna till ytterligare filmer men att Pixar skulle få 50 procent av intäkterna”, skriver Bloomberg.

MISSA INTE: Svensken som nobbade Steve Jobs: ”Inte läge”  >

LÄS ÄVEN: Han erbjöd Steve Jobs sin lever – fick utskällning  >

URSPRUNGSKÄLLAN: Steve Jobs Was in Trouble. His Hero? Chief Financial Officer Man!  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS