Ryska påverkansoperationer smutskastar Astra Zeneca – till fördel för sitt egna vaccin Sputnik V. ”Det är väldigt tydligt att Ryssland har angripit vaccinutrullningen på flera håll”, säger Jänis Särts, chef över Natos center för strategisk kommunikation.

ANNONS

Enligt Jänis Särts angriper Ryssland samtliga västerländska vaccin.

”När det handlar om vaccinen är 80 procent av informationen negativ. Man manipulerar data, överdriver biverkningar samtidigt som rapporteringen om Sputnik V till 100 procent är positiv”, säger han till Di.

Vill öka inflytande

Orsaken är enligt Jänis Särts att ryssarna vill öka sitt inflytande. Ju sämre det går för övriga vaccin, desto bättre kommer det gå för Sputnik V.

”Det är väldigt tydligt att Ryssland har angripit vaccinutrullningen på flera håll”, säger Jänis Särts vars center bevakar informationskrigföring.

Putins krets

Han säger vidare att det troligen rör sig om personer i Vladimir Putins ”system och krets” som ligger bakom smutskastningen, och att de gynnas av det pågående vaccinbråket inom EU.

Samtidigt tycker Jänis Särts att vi kan använda Sputnik V så länge det inte kommer med förbehåll.

”Jag litar på vetenskapen. Om myndigheterna säkerställer att det är säkert och Sputnik V kan rädda liv säger jag inte nej.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Ryskt vaccin snart till EU