I en intervju med DN beskriver Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev Sveriges medierapportering som ”ensidig” och uppmanar till självrannsakan hos befolkningen. ”Sverige och svenskarna borde titta sig själva i spegeln lite oftare. Är ni verkligen så perfekta?”, säger han. 

Viktor Tatarintsev är kritisk mot att den pågående grundlagsändringen i Ryssland beskrivs som en ”konstitutionell kupp” och menar att lagändringen är en naturlig följd av att landet haft en oförändrad konstitution en längre tid.

”Sverige och svenskarna borde titta sig själva i spegeln lite oftare. Är ni verkligen så perfekta? Det skulle kanske inte skada med lite självkritik någon gång”, säger han till DN (obs. betalsida).

Uppmanar till samtal

Tatarintsev menar att Sverige och andra EU-länder bör föra samtal med Ryssland om geopolitiska ämnen, inklusive annekteringen av Krim-halvön, istället för att genomföra sanktioner.

ANNONS
ANNONS

”Ni måste prata med oss. Och om ni inte förstår det, då är det ert problem. Inte vårt. Ni är fulla med problem, inte vi”, säger han.

”Ni svenskar kan inte inbilla er att ni lever i en normal situation innan ni förbättrat relationen med Ryssland”, fortsätter han.