Fler än någonsin väljer att flytta från Stockholm, visar nya siffror från SCB. Totalt blev det en utflyttning från huvudstaden på 5 596 personer under 2020, skriver Fastighetsvärlden.

ANNONS

Statistiska Centralbyrån publicerade i dag ny statistik för för inrikes flyttströmmar. Stockholms Handelskammare har analyserat trenderna för huvudstaden, och där framgår att huvudstadsregionens negativa trend kraftigt förvärrats.

”Stockholm är Sveriges tillväxtmotor och därför ser jag med stor oro på utflyttningen. Trenden är ett underbetyg till politiken som inte skapat rätt förutsättningar för tillväxt. Nu måste det till krafttag för att återställa stadens attraktionskraft annars riskeras på sikt många jobb”, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare till Fastighetsvärlden.

Ökande trend

Huvudstaden har haft negativa siffror i de inrikes flyttströmmarna sedan 2018, då det negativa flyttnettot hamnade på 197 personer. 2019 ökade det negativa flyttnettot till 1 676 personer. 2020 ökar alltså trenden kraftigt till minus 5 596 personer.

Stockholms Handelskammare analyserar att trenden förstärks av pandemin, men också av att bostadsmarknaden fungerar illa, med nya kreditrestriktioner som amorteringskraven som gör att unga människor har svårt att skaffa bostäder i huvudstaden.

”Bromsas av dysfunktionella bostadsmarknaden”

”Det är möjligt att pandemin och uppmaningar om att jobba hemifrån förstärkt utflyttningen, men problemet kommer inte automatiskt försvinna efter pandemin. Vi har en väldigt attraktiv huvudstad med potential att bli Europas allra bästa, men stadens kraft bromsas av exempelvis den dysfunktionella bostadsmarknaden och oro inför trygghetssituationen. Politiken på alla nivåer måste säkerställa levande storstäder. Att dra ned på infrastrukturen och kollektivtrafiken skulle försvåra för städernas återkomst och motverka en stark omstart efter krisen”, säger Andreas Hatzigeorgiou till Fastighetsvärlden.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Varför blomstrar bostadsmarknaden? – Dagens PS