Samtidigt som flera länder trappar ner på sina restriktioner är det ytterst ovisst när Sverige kan återgå till det normala livet efter pandemin.

ANNONS

”Vi kommer att återkomma i början av maj vad gäller våra rekommendationer”, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till Svenska Dagbladet.

Enligt tidningen har Sverige ”ingen tydlig plan” för hur samhället ska återöppnas efter restriktionerna.

”Vi vill ju relatera en öppning i första hand till förekomsten av smittspridning och där har vi sagt att vi kommer att återkomma i början av maj vad gäller våra rekommendationer kring fortsatta förhållningsregler om allmänna sammankomster med mera”, säger Tegmark Wisell till tidningen.

Det är uppenbart att det i mångt och mycket är avhängigt resultaten av vaccineringen mot covid-19, det vill säga det som tagit mycket längre tid än vad som tidigare utlovats och planerats.

Från socialminister Lena Hallengren (S), som också fått frågan av SvD när samhället kan återöppna, om det finns en plan för det, är svaret i ett mejl att ambitionen är att det kan ske ”vid ett bättre epidemiologisk läge”.

Hallengren förklarar vidare att nedtrappningen av restriktionerna måste ”ske successivt”.

På onsdagseftermiddagen kom nya rapporter om ytterligare 45 dödsfall med bekräftad covid-19.

ANNONS
ANNONS

Därmed har 13 578 smittade personer avlidit i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten, uppger TT på bland annat Di.se.

Totalt har 841 807 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Läs även: Regeringen kan förlänga pandemilagen [DagensPS.se] »