Dagens PS

H&M håller krismöte - "kniven mot strupen"

I dag är det ödesdag för H&M och dess vd Karl-Johan Persson
I dag är det ödesdag för H&M och dess vd Karl-Johan Persson
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 feb. 2018Publicerad: 14 feb. 2018

Ska i dag i en ovanlig tillställning övertyga 300 analytiker och investerare att bolaget är på rätt väg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

300 utvalda är inbjuda till den ovanliga kapitalmarknadsdagen.

Tillställningen hålls på Cirkus på Djurgården i Stockholm.

“Förtroendet sviktar, så det är viktigt att visa upp sig för press och analytiker och investerare. Jätteviktigt”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till Expressens Dina Pengar.

I måndags – strax före börsens stängning – tvingades H&M genant meddela att den återinvesteringsplan som klädjätten aviserat skrotas. H&M-planen var att aktieägarna skulle återinvestera utdelningen i företaget, inklusive familjen Persson.

Men det här föll alltså på “tekniska och tidsmässiga aspekter”, enligt H&M, som samtidigt berättade att utdelningen blir oförändrad på 9 kronor och 75 öre per aktie, skriver Dina Pengar och konstaterar att det säkert blir frågor i dag på kapitalmarknadsdagen om det skrotade förslaget.

Enligt artikeln är det första gången i H&M:s 70-åriga historia som bolaget tvings ut i offentlighet på det här sättet.

“Det är med kniven mot strupen som vd Karl-Johan Persson och pappan, styrelseordförande Stefan Persson, 70, nu stiger fram för att övertyga inte bara om att kursen är den rätta utan även lätta hemlighetsmakeriet kring hur det går för de olika delarna inom koncernen. Den stora frågan är hur klädjätten ska klara skiftet från fysiska butiker till e-handel. Och hur mycket tjänar egentligen bolaget på e-handeln?” skriver Dina Pengar i Expressen och förklarar att det inte bara är Karl-Johan Persson i egenskap av vd som är under press, även pappa Stefan – huvudägare och styrelseordförande i H&M – måste övertyga marknaden om att bolaget kan prestera och leverera.

I går, tisdag, stod aktien i drygt 141 kronor, vilket är en halvering jämfört med toppnoteringen i februari 2015, kursen låg då på drygt 363 kronor på Stockholmsbörsen.

ANNONS

Vissa aktieägare har krävt Karl-Johan Perssons avgång, samtidigt har flera analyshus bedömt att aktien ska ned under 100 kronor.

Det är ingen tvekan om att det tidigare så stolta H&M står under hårt tryck.

“Det är inte en ödesdag, men en viktig dag. Men jag tror att det kommer att föda fler frågor. Och det är här jag tror att Karl-Johans och H&M:s framtid kommer att avgöras. Hur öppna kommer man fortsätta att vara med framtiden”, säger en anonym aktieägarrepresentant till Dina Pengar.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS