Dagens PS

Nu tvärnitar Kabe och vinstvarnar

Husvagns- och husbilstillverkaren Kabe vinstvarnar. (Foto: TT)
Husvagns- och husbilstillverkaren Kabe vinstvarnar. (Foto: TT)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 24 jan. 2020Publicerad: 24 jan. 2020

Kabe räknar med att omsättningen och resultatet för fjärde kvartalet 2019 blir klart lägre än motsvarande period 2018. Enligt preliminära siffror blev omsättningen cirka 450 miljoner kronor, ned från 702 miljoner året innan, enligt ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kabe uppger att produktionskapaciteten har reducerats under året men kostnaderna har inte kunnat justeras i samma takt som den svagare försäljningen under fjärde kvartalet.

Resultatet efter finansnetto för kvartalet blir cirka 11 miljoner kronor, att jämföra med 42 miljoner året innan. Kabe poängterar att fjärde kvartalet 2018 var “osedvanligt positivt”.

“Avvikelsen är hänförlig till den vikande svenska husbilsmarknaden och höjda lagervolymer av husbilar hos återförsäljarna. Detta till följd av att nya husbilar omfattas av bonus-malus och efterföljande WLTP, som innebär en höjd skatt på nya husbilar under de första tre åren. Även om det finns viss osäkerhet i siffrorna visar den officiella statistiken från Husvagnsbranschens riksförbund minskade husbilsregistreringar i Sverige med 42 procent för helåret 2019”, konstaterar Kabe.

För hela 2019 bedöms omsättningen bli cirka 2 362 miljoner kronor (2 752) med ett resultat efter finansnetto på cirka 150 miljoner kronor (201).

Kabe pekar på att Skatteverket har fått i uppdrag att utreda förmånligare villkor för husbilar, vilket ska redovisas till regeringen senast 28 februari 2020.

“Ett positivt utfall av utredningen torde på sikt innebära en återhämtning av husbilsmarknaden”, skriver Kabe.

Resultatet relaterat till husvagnar för både Kabe och Adria beskrivs för 2019 ha varit gott och enligt plan. Även KAMA Fritids tillbehörsverksamhet har utvecklats positivt.

Kabe släpper sin bokslutskommuniké den 27 februari klockan 13.30.

ANNONS
ANNONS
Dagens PS
Dagens PS

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Dagens PS
Dagens PS

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS