Det hårt pressade flygbolagets pilot- och kabinbolag i Sverige och Danmark har i dag ansökt om konkurs. Det rör sig om fyra bolag, framgår det i ett pressmeddelande.

ANNONS

”Trots alla de åtgärder som bolaget har vidtagit för att minska kostnaderna, återstår tyvärr inget annat alternativ för styrelsen för dessa bolag att ansöka om konkurs”, heter det.

Norwegians flygbolag med drifttillstånd i Sverige, Norwegian Air Sweden (NSE), berörs inte.

Norwegian har 54 svenskregistrerade flygplan och drifttillstånd i Sverige. Norwegian har inte trafikerat några linjer i Sverige och Danmark på flera veckor till följd av Corona.

”Den värsta krisen någonsin”

”Det här är den värsta krisen någonsin för flygbranschen och vi har gjort allt vi kan för att undvika det som nu sker med våra dotterbolag i Sverige och Danmark. I likhet med våra konkurrenter, har vi bett om statligt stöd i både Sverige och Danmark. Den första formella ansökan till svenska myndigheter skickades för en månad sedan men det har fortfarande inte kommit några konkreta förslag på likviditetsåtgärder. Vi har inte tid att vänta eftersom bolaget befinner sig i akut kris. Våra piloter och vår kabinpersonal är kärnan i vår verksamhet och har gjort ett helt fantastiskt jobb. Det har varit ett mycket tungt beslut och jag beklagar djupt de konsekvenser detta får för de som berörs. Vi arbetar dygnet runt för att ta oss igenom den här krisen och för att komma tillbaka i luften igen, som ett starkare och bättre Norwegian än någonsin och där vi kan erbjuda jobb för flygande personal”, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Här är de bolag inom Norwegian-koncernen som nu ansöker om konkurs: Pilot Services Sweden AB, Norwegian Pilot Services Denmark ApS, Norwegian Cabin Services Denmark ApS och Norwegian Air Resources Denmark LH ApS.

Där till Har flygbolaget sagt upp avtalen med OSM Aviation och Rishworth som levererar crewtjänster till Norwegian. Dessa bolag har flygande personal i Sverige, Spanien, England, Finland och USA.

ANNONS
ANNONS

Tusentals piloter och kabinanställda berörs

När det gäller de bolag i Norwegian som ansökt om konkurs uppges det påverka totalt 1571 piloter och 3134 kabinanställda i Sverige, Danmark, Finland, Spanien, Storbritannien och USA. Cirka 700 piloter och 1300 kabinanställda med bas i Norge, Frankrike och Italien berörs inte.

Norwegian har kallat till presskonferens via videolänk klockan 15 i dag, måndag, med Norwegians koncernchef Jacob Schram med anledning av det som hänt.