Nu pressas globala storbanker att sluta finansiera aktiviteter som driver växt- och djurarter till utrotning. Detta sedan en rapport rankar 50 långivare inom sektorer som utgör hot mot vilda djur och växter.

ANNONS

Amerikanska och europeiska storbanker har sedan många år varit under uppsyn från miljöorganisationer för att deras affärer har varit bidragande till klimatförändringarna. Nu har även bankernas inblandning i förstörandet av världens biologiska mångfald börjat granskats, skriver Reuters.

Ett nätverk av forskare, som kallas portfolio.earth, som som ligger bakom rapporten ”Bankrolling Extinction”, slår fast att bankerna inte har tillräckliga system på plats för att begränsa vad deras lån har för påverkan på växter och djur – som i sin tur stöder människans välbefinnande.

”Banker har börjat inse att om de investerar i sektorer som orsakar klimatförändringar så kommer det skada deras affärer,” sa Liz Gallagher, från portfolio.earth, till Reuters.

”Bankerna måste förstå att det samma gäller för att förstöra biologisk mångfald”.

Rapporten gör gällande att under förra året lånade de 50 nämnda bankerna ut och garanterade lån till ett sammanlagt värde av 2,6 biljoner dollar – inom sektorer som fiske och industriellt jordbruk, fossila bränslen och infrastrukturprojekt som – är forskarna överens om – förstör den biologiska mångfalden.

Men hos storbankerna är det munkavel på som gäller. Både Bank of America och Citigroup, bland de största storbankerna på listan, vägrade att kommentera bankernas inblandning.

ANNONS
ANNONS

En annan bankjätte, HSBC, poängterade att man i augusti i år ingick samarbete med rådgivningsföretaget inom klimatförändringar, Pollination Group, för att påbörja en förvaltningsplan som fokuserar på naturkapital, vilket kommer att värdera naturresurser som vatten, jord och luft – för att skydda naturen, istället för att förstöra den.

Läs mer: Identifiera tillväxtraketerna – taktik som går hem