Kim Jong-Un har satt en deadline.

ANNONS

Nordkoreansk militär ”väntar på order” för att avfyra fyra missiler – Hwasong-12-raketer – utanför kusten till den amerikanska militärbasen.

De interkontinentala missilerna ska skjutas i väg i en båge över Japan och flyga 3.356,7 kilometer i 1.065 sekunder innan de landar i vattnet 30-40 kilometer utanför ön Guam, enligt Nordkorea.

Nordkoreas plan enligt den nordkoreanska statstelevisionen är att gå till attack mot ön i Stilla havet i mitten av augusti, skriver bland annat New York Post, som konstaterar att det är Donald Trumps utspel om att Nordkorea ska mötas med ”eld och raseri” som retat upp Nordkoreas hårdföra regim med Kim Jong-Un i spetsen.

Trump var på golfbanan när han mötte pressen och utfärdade det skarpa hotet mot Nordkorea, som Trump efteråt fått hård kritik för.

Trumps val av språkbruk menar dock USA:s utrikesminister Rex Tillerson ska tolkas som att det är det enda som biter på Nordkoreas ledare, ”eftersom denne inte tycks förstå diplomatiskt språk”.

Det sade Tillerson till Washington Post under en flygning på onsdagen, lokal tid, mellan Kuala Lumpur i Malaysia och Guam.

Samtidigt tonade den amerikanske utrikesministern ned risken för en konflikt och deklarerade att han inte ser ”någon överhängande fara” för att Guam attackeras av Pyongyangs robotar.

USA:s försvarsminister James Mattis uttryckte i ett skriftligt uttalande, som refereras av CNN, att ett angrepp på Guam från Nordkorea ”skulle leda till slutet för regimen och undergången för dess folk”.

Mattis ställde ett ultimatum till regimen i Pyongyang att ”stoppa alla övervägande om aktioner” eftersom det alltså enligt honom skulle få ödesdigra konsekvenser för landet.

ANNONS
ANNONS

”Nordkorea måste välja att stoppa sin isolering och lägga ner sin strävan efter kärnvapen. Regimens handlingar kommer även fortsättningsvis att bli massivt överträffade av våra, och varje vapenkapplöpning eller konflikt som man initierar kommer att förloras”, fortsatte uttalandet.

Nordkorea tycks emellertid inte ta de amerikanska varningarna på allvar, tvärt om avfärdas Trumps hot som ”en massa nonsens-prat”.

Den amerikanske presidenten ”saknar förstånd”, deklarerar Nordkoreas militärgeneral Kim Rak Gyom för nyhetsbyrån KCNA, som refereras av AP.