Uppgifterna gick först i sär om hur många döda och skadade det var i det som först sades vara två explosioner i tunnelbanan i den ryska storstaden, men som enligt den ryska säkerhetstjänsten senare visade sig vara EN explosion.

ANNONS

Elva människor dödades och 45 skadades, framgår det nu, och enligt den statliga nyhetsbyrån Interfax misstänks en 23-årig man från Centralasien ha utfört dådet. Han uppges ha kopplingar till radikal islamism och explosionen ska ha varit en självmordsattack.

Explosionen ägde rum i en tunnelbanevagn mellan de två tunnelbanestationerna Sennaja Plostjad och Teknologiska institutet i S:t Petersburg, där Rysslands president Vladimir Putin samtidigt befann sig för ett möte med Vitrysslands president Alexander Lukasjenko. S.T Petersburg är för övrigt Putins hemstad där han växte upp.

Enligt nyhetsbyrån AP var det en splitterbomb som detonerade ombord på t-banevagnen, som var precis i en tunnel när det small.

Ytterligare en odetonerad sprängladdning ska ha tagits om hand vid en av tunnelbanestationerna.

Samtliga t-banestationer stängdes av, liksom tunnelbanetrafiken efter händelsen.

När Putin fick information om vad som hänt sände han sina kondoleanser till de dödas familjer. Samtidigt satte den ryske presidenten säkerhetstjänsten i högsta beredskap.

”Det är för tidigt att prata om orsaker, utredningen kommer visa det. Alla teorier finns i åtanke, både kriminella och terrorism”, sade Putin i ett första uttalande till AP.

ANNONS
ANNONS

Tidningen Kommersant uppger nu enligt Aftonbladet att den ryska underrättelsetjänsten haft kännedom om att en terrorattack planerades i S:t Petersburg. Informationen ska ha kommit från en ryss som haft kontakt med terrorsekten IS. Dessa uppgifter har ännu inte bekräftats officiellt.

FN har nu på tisdagsmorgonen uttalat sig om det som hänt i S:t Petersburg, uppger SVT: ”En barbarisk och feg terroristattack”, lyder FN-uttalandet.