Ett åttiotal rika näringslivs- och kulturprofiler ber i ett offentligt brev regeringar att ”höja skatter på personer som oss”. Bland de undertecknade i uppropet finns Ben & Jerry’s-grundaren Jerry Greenfield, Disney-arvtagerskan Abigail Disney och Nya Zeelands näst rikaste person Stephen Tindall. 

ANNONS

Gruppen kallar initiativet för ”Millionaires for Humanity” och menar att coronakrisen inte kan lösas genom välgörenhet. ”Statschefer måste ta ansvar för att skaffa kapitalet vi behöver och spendera detta rättvist”, skriver de.

Bland de undertecknade finns även Love Actually-regissören Richard Curtis och Irländska riskkapitalisten John O’Farrell, skriver The Guardian.

”Det är inte vi som tar hand om de sjuka”

Nyzeeländska affärsmannen Stephen Tindall har tjänat sin förmögenhet genom att grunda varuhus-kedjan The Warehouse Group och har en förmögenhet på runt 4,3 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Vidare skriver gruppen ”Nej, det är inte vi som tar hand om de sjuka på intensivvårdsavdelningar. Det är inte vi som kör ambulans med de som blivit dåliga. Det är inte vi som ser till att lagret i butikerna är fyllt eller levererar mat direkt till dörren. Däremot har vi pengar. Mycket pengar. Pengar som behövs akut just nu och som kommer vara behövda under de kommande åren, medan vår värld återhämtar sig från krisen”, rapporterar Expressen.