Stefan Löfven hanterar 5g-krisen med Huawei på egen hand. Källor säger att regeringen stänger ute övriga partier – vilket kan leda till att Sveriges ställning försvagas.

Regeringen, har enligt källor till Di, valt att hålla övriga partier utanför konflikten med Kina. Den samlade kritiken kommer från flera partier – och gör gällande att regeringen inte tycks intresserad av en gemensam svensk linje över partigränserna.

Ett agerande som riskerar att försvaga Sveriges ställning – om konflik­ten med Kina förvärras.

”Det är inte den här reger­ingens styrka att förankra sina beslut, så det är i grunden inte så förvånande att man agerar så här. Men en så här viktig fråga behöver man för­ankra brett”, säger en företrädare.

Klyftan allt bredare

Samtidigt som Sverige och Kina glider allt längre i från varandra, så blir även klyftan mellan Socialdemokraterna och Moderaterna allt bredare – i frågan om relationen till Kina.

ANNONS
ANNONS

En källa i oppositionen säger till Di att det tidigare fanns en förståelse för att stora frågor kräver en bred samsyn i riksdagen. Men så ser verkligheten inte ut längre.

”Jag har inte ens möj­lighet att kontakta Anders Ygeman direkt om det skulle behövas. Det säger något om situationen”, tycker jag, säger källan.

Läs mer: Oppositionen pressar regeringen: Avgå!