Stefan Löfven hanterar 5g-krisen med Huawei på egen hand. Källor säger att regeringen stänger ute övriga partier – vilket kan leda till att Sveriges ställning försvagas.

ANNONS

Regeringen, har enligt källor till Di, valt att hålla övriga partier utanför konflikten med Kina. Den samlade kritiken kommer från flera partier – och gör gällande att regeringen inte tycks intresserad av en gemensam svensk linje över partigränserna.

Ett agerande som riskerar att försvaga Sveriges ställning – om konflik­ten med Kina förvärras.

”Det är inte den här reger­ingens styrka att förankra sina beslut, så det är i grunden inte så förvånande att man agerar så här. Men en så här viktig fråga behöver man för­ankra brett”, säger en företrädare.

Klyftan allt bredare

Samtidigt som Sverige och Kina glider allt längre i från varandra, så blir även klyftan mellan Socialdemokraterna och Moderaterna allt bredare – i frågan om relationen till Kina.

En källa i oppositionen säger till Di att det tidigare fanns en förståelse för att stora frågor kräver en bred samsyn i riksdagen. Men så ser verkligheten inte ut längre.

”Jag har inte ens möj­lighet att kontakta Anders Ygeman direkt om det skulle behövas. Det säger något om situationen”, tycker jag, säger källan.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Oppositionen pressar regeringen: Avgå!