Först kom ingenting, sedan kom ingenting och nu har vi fått allting. Det är väl en passande beskrivning för den senaste månadens väderlek?! Klagar inte för vi har fått sommar i större delen av landet, äntligen! Häromdagen frågade DN ett antal människor på stan om vilket som var deras favoritsommarplagg. En stor majoritet svarade shorts och många nämnde även ordet klassisk, som ett par klassiska shorts. Tänker inte ge mig in i någon kläddebatt, det är inte mitt ämne. Men inspirerad av DN har jag i bekantskapskretsen gjort en högst ovetenskaplig undersökning om vad för mat eller dryck som är klassisk sommar för dem. Fick ett antal olika glassar som svar ex GB Sandwich, Piggelin och naturligtvis vaniljglass i kombination med svenska (uttryckligen) jordgubbar. Sedan kan jag generalisera och säga att resten svarade i stort följande utan inbördes ordning, matjessill och färskpotatis, sallader, jordgubbstårtor och roséviner. Utifrån detta har jag gjort en mycket somrig och som vanligt enkel meny. Har dock tagit mig friheten att inte ta med sillen som hör hemma från midsommar, i ”min sommarvärld”!

ANNONS

Kycklingfilé tonnato – klassisk rätt med kalv, detta är min förenklade variant för 4p – Låt 600g kycklinglårfilé (de är små, det går snabbt) sjuda under lock tillsammans med 3msk kycklingfond under ca 7-8 minuter. Låt sedan filéerna kallna. Häll av vattnet från 1 burk tonfisk á 185g. Blanda tonfisken med 2msk kapris, 0,5dl majonnäs, 2 sardellfiléer, 1dl crème fraiche 1-2msk pressad citron och lite nymald svartpeppar och flingsalt. Smaka av. Skär kycklingen i tunna skivor och lägg ut dem lite omlott på ett fat. Bred såsen över och låt rätten stå i kylen någon timma före servering eller gör rätten dagen före den ska ätas. Garnera med några ruccolablad, kapris och citronklyftor.

Klassisk Caesarsallad för ca 4p – Skölj och plocka isär, blad för blad, ett stort salladshuvud av typ roman- eller isbergssallad. Låt sedan bladen ligga i iskallt vatten ca 15 minuter, det gör dem krispiga.

Skär 3 skivor (ej färska) formfranska, låt kanterna vara kvar, till krutongstorlek, ca 1cm stora kuber. Pressa 1 vitlöksklyfta ned i 0,5dl olivolja. Vänd brödbitarna i oljan och bred ut dem på en plåt. Ser det torrt ut, ringla över extra olja. Stek i ugn på 180˚ tills brödet är gyllenbrunt, vänd/skaka runt ofta. Alt köper ni en påse färdiga krutonger.

Blanda med en gaffel 1 ansjovisfilé (mosa den), 2 finhackade/pressade vitlöksklyftor och 1krm salt. Rör ned 2msk worcestershiresås, saften från 1 pressad citron och 1tsk Colman’s senapspulver (bra sak att ha hemma!).  Knäck sedan över ett rumstempererat ägg (viktigt, har du glömt ta ut ägget ur kylen, doppa ned det i kokande vatten under 1min). Rör ned ägget och därefter ca 1 dl oliv- eller rapsolja och allra sist rörs 0,5dl färskriven parmesan ned i dressingen.

Vänd ner salladsblad och krutonger i dressingen, snåla inte! Servera med grillad kyckling, räkor, laxfilé eller annat lämpligt. Salta, peppra och riv (på grova sidan) över parmesan.

ANNONS
ANNONS

Bärtårta på mazarinbotten – Riv skalet på en lime (använd zestjärn eller den finaste sidan på rivjärnet) och blanda med 300g riven mandelmassa och 150g rumstempererat smör. Tillsätt sedan 3 rumstempererade ägg, ett i taget. Strö över 4msk vetemjöl och rör allt till en jämn smet som hälls ned i en smord form om ca 24cm i diameter med löstagbar kant. Grädda kakan på 175˚ i ca 20min och låt den sedan kallna.

Pressa saften ur limen och häll ned i 2dl grädde, strö i 1msk florsocker och vispa grädden fast. Bred grädden på kakan och täck sedan tårtan med blåbär och/eller hallon i väntan på svenska jordgubbar.

Till för- och varmrätt passar någon av följande roséer:

6007 Boschendal rosé 2011, Sydafrika 79:-  Torr med fräsch röd frukt som jordgubbar och röda vinbär med ett örtigt avslut.

91227 Domaene Gobelsburg Rosé 2011, Österrike, 99:-
Torr med frisk smak av hallon, passionsfrukt och blodapelsin i matig stil med örtig ton.

En generell regel för rosévin är att de ska drickas unga, det bör vara årgång 2011 ni köper nu.

Är ni på restaurang och vill dricka en mycket bra, klassisk rosé och de har Domaine Ott, Provence, Frankrike så slå till! Deras enklaste rosé (som inte på något vis är enkel, tvärtom) heter Les Domaniers Rosé och kostar troligen ca 350-400:- på lokal. Ott säljs tyvärr inte på Systembolaget.

ANNONS
ANNONS

Lev väl och njut av god mat & dryck i solen!

/LiseLotte
www.wanrewine.com

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!