Dagens PS

Läkemedelschef riskerar 20 år i fängelse

usa-läkemedelsbolag-opiodkris-fängelse
Ett av de största läkemedelsbolagens grundare riskerar nu 20 års fängelse efter att ha dömts i ett av de mest uppmärksammade fallen i opioidkrisen i USA. (Foto: TT)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 03 maj 2019Publicerad: 03 maj 2019

Ett av de största läkemedelsbolagens grundare riskerar nu 20 års fängelse efter att ha dömts i ett av de mest uppmärksammade fallen med anknytning till den pågående opioidkrisen i USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rapporterar TT. John Kapoor som grundat läkemedelsbolaget Insys Therapeutics ska tillsammans med fyra andra toppchefer ha mutat läkare för att de skulle skriva ut överdrivna mängder av det beroendeframkallande läkemedlet Subsys som tillverkas av bolaget.

Insys Therapeutics ska dessutom ha haft ett system för att vilseleda försäkringsbolag för att få dem att täcka deras läkemedel.

Enligt artikeln visar statistik att antalet dödsfall i USA till följd av drogöverdoser har ökat kraftigt – från dryga 2.000 under tidigt 80-tal till 72.000 förra året. I dagsläget beräknas 2,4 miljoner amerikaner vara beroende av opioider, och varje dag tas över 650.000 recept ut över hela USA, skriver TT.

De dömda nekar till brott.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS