Det är ett faktum och det ger skrämmande flashbacks till Eagles-klassikern ”Hotel California”.

ANNONS

Ekot i Sveriges Radio har dykt lite djupare i Facebook, klotets i särklass största sociala forum, och konstaterar att du är kvar i den digitala världen – även om du raderar hela ditt Facebookkonto.

Du kan i klartext inte välja bort Facebook om du en gång valt att vara med, vilket påminner om Eagles-låten ”Hotel California”, där budskapet bland annat är att du kan checka in men aldrig checka ut.

Facebook har också stenkoll på det mesta som användarna pysslar med. Ekot – som utan framgång sökt Facebook för en bandad intervju – berättar att Facebook vet vilka appar vi använder, dessutom finns information om vad vi gör på andra hemsidor, var vi befinner oss rent fysiskt, våra mejladresser, telefonnummer – som du delat med kontakter – plus att man vet vilka du ringer, det vill säga om du har en Android-telefon.

Dessutom finns som bekant ansiktsigenkänningsprogram, och teknik för att scanna av din personlighet, däribland sexuell läggning, vilket Facebook hävdar att företaget inte använder sig av.

Facebook äger även Instagram och WhatsApp och har förstås koll på sina användare där.

ANNONS
ANNONS

Facebook sitter på en massa data – och säljer användningen av data, framgår det vidare.

”När man gick med i Facebook, som de flesta gjorde runt 2007/2008 i Sverige, då hade man väl aldrig kunnat ana vad Facebook skulle bli tio år senare. Hade vi vetat så hade vi aldrig lämnat ut så mycket uppgifter”, säger Emma Blom, som driver en PR-byrå, till Ekot.